Την Παρασκευή 10/6/2022 και ώρα 08.45 - 09.30 έγινε στο Σχολείο η τελετή αποχαιρετισμού των μαθητών της ΣΤ τάξηςμε την παρουσία των Γονέων των μαθητών της ΣΤ, των μαθητών και εκπαιδευτικών του Σχολείου και του Συλλόγου Γονέων που έδωσε ωραία δώρα και αναμνηστικά στους μαθητές.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κα Δέσποινα Βλαστού ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο και επιτυχημένη πορεία στο Γυμνάσιο και σε όλους καλό καλοκαίρι με υγεία.

Ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Κοτοπούλης απευθυνόμενος στους αποφοίτους μαθητές είπε μεταξύ άλλων μεταξύ άλλων τα εξής:

«Aγαπητά μας παιδιά.

Eάν μπορούσα, εάν έπρεπε να σας μιλήσω σήμερα με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν «σας αγαπώ» «σας αγαπούμε».

Αυτό εκφράζει αυτά που ζήσαμε μαζί, αυτό που νιώθουμε για σας και αυτά που αισθανόμαστε αποχαιρετώντας σας.

Είναι συγκινητική η στιγμή για το σχολείο και συμβολική για τους μικρότερους μαθητές που παρακολουθούν την τελετή.

Η ζωή συνεχίζεται. Η λύπη του αποχωρισμού συνδυάζεται με τη χαρά της νέας πρόκλησης για κάτι ανώτερο και κάτι σπουδαιότερο για μία συνέχεια η οποία θα φέρει νέες εμπειρίες: νέους μαθητές, νέους εκπαιδευτικούς, νέα αντικείμενα, νέες γνώσεις.

 

Τηρήθηκε σήμερα  στο χώρο του σχολικού  συγκροτήματος Γλαράκη, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με  επίκαιρες αποκριάτικες εκδηλώσεις (κατασκευές,  παραδοσιακά δρώμενα  μουσική  - χορό με αποκριάτικα, ρεμπέτικα, λαϊκά  και  παραδοσιακά τραγούδια, ενώ  ψήθηκαν  σουβλάκια με τη μέριμνα του  Συλλόγου Γονέων Γονέων, με τη συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών των Σχολείων του Συγκροτήματος  Γλαράκη, των Συλλόγων Γονέων  και  των  Συλλόγων   Διδασκόντων  των    9ου  - 8ου Δημοτικών Σχολείων και  12ου  - 10ου   Νηπιαγωγείων.

Ο Σύλλογος Γονέων του 9ου Δημοτικού, έκανε λαχειοφόρο με  ωραία δώρα ενώ πρόσφερε 1 σουβλάκι δωρεάν σε όλους τους μαθητές. Το υπόλοιπο ωρολόγιο πρόγραμμα έγινε κανονικά.

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στο Μπάμπη Γκολέ, ρεμπέτη τραγουδιστή, τραγουδοποιό και αυτοδίδακτο μουσικό  που  γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ταμπάχανα.

 Tην Πέμπτη 27/1/2022 ώρα  09.00  π.μ. πραγματοποιήθηκε  η προγραμματισμένη  κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στο Σχολικό Συγκρότημα  «Γεώργιος Γλαράκης». Παρευρέθηκαν  o  Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου ο π. Νεκτάριος Γαλάνης που τέλεσε την ακολουθία, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  Π.Δ.Ε.  Ανδρέας Φίλιας, που έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος στο 9ο Δημοτικό, Εκπρόσωποι των Μαθητών των Συλλόγων Γονέων & Διδασκόντων  και οι Δ/ντές –Πρ/νοι των 8ου-9ου Δημοτικών, 10ου-12ου Νηπιαγωγείων,  σε εξωτερικό χώρο, με  όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας covid19. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι μαθητές με τους δασκάλους τους συζητούσαν για το έθιμο της Βασιλόπιτας, έχοντας ήχο από την εκδήλωση μέσω των μεγαφώνων.

Ο Σύλλογος Γονέων μοίρασε σε κάθε αίθουσα διπλωμένα κομμάτια βασιλόπιτας ανάμεσα στα οποία ένα κομματι είχε το φλουρί του τμήματος με δώρο. Στην Βασιλόπιτα των Συλλόγων Διδασκόντων,  9ου Δημοτικού και 12ου Νηπιαγωγείου το φλουρί έπεσε στην  εκπαιδευτικό Αγγλικών, So Wendy, Ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Κοτοπούλης ευχαρίστησε το Σύλλογο Γονέων για την ευγενική προσφορά της Βασιλόπιτας και των δώρων.

Ο κ. Φαρμάκης αφού ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται σε τελετή Δημοτικό Σχολείο και σχολίασε θετικά τα μέτρα ασφαλείας covid19 που υπήρχαν, ευχήθηκε σε όλα τα μέλη της Σχολικής Κοινότητας του Συγκροτήματος να είναι καλύτερη η Νέα Χρονιά με υγεία και πρόοδο , τήρηση των μέτρων και συνέχιση του σημαντικού πνευματικού – παιδαγωγικού έργου που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων σε δύσκολες συνθήκες. Ξεναγήθηκε στους σχολικούς χώρους και ενδιαφέρθηκε για την ιστορία του Σχολικού Συγκροτήματος Γλαράκη που πήρε το όνομά του από τον διατελέσαντα Νομάρχη Αχαιοήλιδος (1832-1835) και Υπουργό Παιδείας (1837-1838) και Πρόεδρο της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (1846-1855) Γεώργιο Γλαράκη, στο κτήμα του οποίου ανεγέρθηκαν το 1931 τα κτίρια των 8ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων από τον Υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου.

Ο κ. Φίλιας εξέφρασε τη χαρά και συγκίνησή του που βρέθηκε σε αγαπητό, γνώριμο περιβάλλον και ευχήθηκε στους μαθητές δύναμη, θέληση και υγεία.

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, στην Παρέλαση,  το σχολείο μας εκπροσώπησε η μαθήτρια του ΣΤ1 Μ.Π. Στο video 2.45-3.56 αναφορά στο Σχολείο μας στην Παρέλαση 25 Μαρτίου 2017   (πατήστε)

Tην Τετάρτη  27 Οκτωβρίου από 08:15-09.45 πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες των τάξεων και τμημάτων, εορταστικά αφιερώματα στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στις 09:30 πραγματοποιήθηκε στο σημαιοστάσιο   η τελετή της σημαίας με συμμετέχοντες  στο προαύλιο εκπροσώπους μαθητών όλων των τάξεων και τους δασκάλους τους, με μάσκες και τήρηση αποστάσεων .

Στην τελετή  ανακοινώθηκαν οι  σημαιοφόροι και παραστάτες για τις δύο εθνικές γιορτές 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, ενώ ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Κοτοπούλης απευθύνθηκε στους παρόντες μαθητές ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, μιλώντας τους σύντομα για το νόημα της τελετής και για τη ορθή κατανόηση της πρόσληψης της έννοιας της σημαίας ως εθνικού συμβόλου που σε αυτό εμπεριέχονται η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση και η ιδιοπροσωπία κάθε έθνους κάθε λαού.

Αλλά και για  το πώς η φιλοπατρία την οποία συμβολίζει η σημαία, στέκεται στο μέσον της απόστασης που χωρίζει τον εθνικισμό από τον διεθνισμό, οδηγώντας στη εθνική αυτοσυνειδησία, την οποία έχοντας, μπορούμε να ερχόμαστε σε ισότιμη σχέση σεβασμού και τιμής  όλων των εθνών, όλων των πολιτισμών, αποφεύγοντας κάθε εθνικισμό ή εθνικό αγνωστικισμό. Στο τέλος όλοι  οι μαθητές και εκπαιδευτικοί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Πάτρα ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ πατηστε ΤΟΥ 1940

Ξεκίνησε σήμερα η  νέα σχολική χρονιά στο σχολικό μας Συγκρότημα με τον καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και τωνσυλλόγων γονέων 8ου - 9ου Δημοτικών Σχολείων και 9ου - 12ου Νηπιαγωγείων ενώ οι ιερείς π. Νεκτάριος και π. Γεώργιος  πέρασαν στο τέλος από τις αίθουσες αγιάζοντας τους υπόλοιπους μαθητές με τους δασκάλους τους, με τις ευχές όλων για Καλή Σχολική Χρονιά με υγεία, δύναμη, πρόοδο και ανοιχτό σχολείο για τους μαθητές μας. 

Πριν τον Αγιασμό ο Διεθυντής του σχολείου υποδέχθηκε τα πρωτάκια εξηγώντας τους τις πρώτες απορίες, και κατόπιν ενημέρωσε τους γονείς τους για τον κανονιοσμό λειτουργίας του σχολείου. Ο Σύλλογος Γονέων καλοδέχθηκε τα πρωτάκια με ένα γλύκισμα στην τάξη.

Στις τάξεις οι μαθητές μας είχαν την  πρώτη επικοινωνία -συζήτηση μετά τις διακοπές και πήραν το πρόγραμμα μαθημάτων.

Το συγκρότημα  επισκέφθηκε  και  ευχήθηκε  στους εκπαιδευτικούς και μαθητές η Πανεπιστημιακός Δρ Ιστορίας - πρώην Αν. Υπουργός Παιδείας  Σία Αναγνωστοπούλου παλιά  μαθήτρια του Συγκροτήματος,  αφού συζήτησε για λίγο με το διευθυντή Νίκο Κοτοπούλη στα παλιά ξύλινα θρανία  που εκτίθενται στην είσοδο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Το Σχολείο μας συμμετείχε στην εορταστική εκδήλωση μνήμης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, με το δ/ντή του ο οποίος εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία.
----------------
"ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ *
Σεβασμιώτατε, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Υφυπουργέ Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης, Κύριε Αντιπερειφερειἀρχα, Κύριε Διευθυντά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαίας, Κύριοι Εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και Φορέων, Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες.
Γιορτάζουμε στην Πάτρα, σήμερα 25 Μαρτίου 2021, εδώ στον Αδριάντα του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που ξεκίνησε από το Μωριά: "
... ο Κολοκοτρώνης και οι περί αυτόν, οι οποίοι δεν ήλθον εις την Πελοπόννησον ειμή δια να κινήσωσι την επανάστασιν την 25 Μαρτίου, ως ημέραν προσδιωρισμένην να λάβωσι τα όπλα απανταχού οι Έλληνες,, γράφει ο Κων/νος Σπηλιάδης..

Tην Τρίτη 27 Οκτωβρίου από 08:15-09.45 πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες των τάξεων και τμημάτων, εορταστικά αφιερώματα στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ( προβολή ντοκιμαντέρ στην αίθουσα Η/Υ και σε αίθουσες, γραπτές και προφορικές αναφορές, συζήτηση σχετική με τα γεγονότα της εποχής, ζωγραφική, θεατρικά δρώμενα), με παρόντεςτους εκπαιδευτικούς  και το 80% των μαθητών του σχολείου.

 Kατά την πρωινή προσέλευση (08.00-08.15) των μαθητών  στο πλαίσιο της καθημερινής υπόκρουσης από τα μεγάφωνα του προαυλίου  μουσικής  οργανικής, ελληνικής και ευρωπαΊκής , έντεχνης, συμφωνικής, παραδοσιακής και μοντέρνας,  ακούστηκαν   τραγούδια για το 1940 (Bέμπο, Στελλάκης, Γούναρης, Βαμβακάρης, Παπασιδέρης, Κηλαιδόνης).

Στις 09:00 πραγματοποιήθηκε στο σημαιοστάσιο   η τελετή της σημαίας με παρόντες τους μαθητές των 2 τμημάτων της ΣΤ και εκπαιδευτικών, με μάσκες και τήρηση αποστάσεων-ενώ οι άλλοι μαθητές έκαναν δραστηριότητες στις αίθουσες....

ypaideias      digi school       Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο      Saferinternet.gr

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

2.png3.png0.png6.png9.png2.png
Μέσα στην ημέρα:25
Μέσα στο μήνα:724
Συνολικά:230692