View the embedded image gallery online at:
http://9dim-patras.ach.sch.gr/school/history#sigFreeIdbad2269458

Το  9ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών  ανήκει στο  σχολικό συγκρότημα Γεώργιος Γλαράκης  που είναι το πρώτο σχολικό συγκρότημα Δημοτικών Σχολείων στην  Πάτρα.

Βρίσκεται  στην Άνω Πόλη  στο  τέρμα  της οδού Παλαιών  Πατρών Γερμανού (αρ. 184) στην  περιοχή  Ταμπάχανα - που λεγεται και συνοικία  Γλαράκη -, από τις παλαιότερες της Πάτρας στην Άνω πόλη, που συνορεύει με τις συνοικίες Αρόη, Κρητικά, Σύνορα, Άγ.Δημήτριος και Μαρούδα. ("Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις", 1995). Το σχολικό κτίριο   περιβάλλεται από τις οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού ,  3ου Συντάγματος  Ορειβατικού Πυροβολικού *, Γεωργίου Ρούφου και  Δανιηλίδος.                  

Χτίστηκε    σε   χώρο όπου παλαιότερα υπήρχε το Κτήμα Γεωργίου Γλαράκη   το οποίο δώρισε η οικογένεια Γλαράκη για να ανεγερθεί Σχολείο, δεδομένου ότι υπήρχε έλλειψη σχολείων στην αναπτυσσόμενη τότε περιοχή , και για το λόγο αυτό το Σχολείο συνδέθηκε με το όνομα του παλαιότερα διατελέσαντος Νομάρχη Aχαΐας και Ήλιδας.

 

  . 

 Γεώργιος Γλαράκης (1789-1855)   

        Ψηφιακό επεξεργασμένο-βελτιωμένο αντίγραφο πίνακα του Εθνικού- Ιστορικού Μουσείου Αθήνας

(δωρεά Φ.Τ. 2018). Είναι αναρτημένο στην είσοδο του σχολείου μας . 

    

                                                               

View the embedded image gallery online at:
http://9dim-patras.ach.sch.gr/school/history#sigFreeId0de678cfb5
 

Η θέση του σχολείου είναι δίπλα στην ομώνυμη πλατεία, που ονομάζεται Φιλικής Εταιρείας ή Φιλικών , όπου παλαιότερα (μέχρι το 1917) τερμάτιζε  η δεύτερη γραμμή του  τραμ της Πάτρας.  Για να περάσει η γραμμή χρειάστηκε να κόψει μέρος από το κήπο της οικογένειας Γλαράκη.

Στο συγκρότημα Γλαράκη συγκαταλέγονται το   12ο Νηπιαγωγείο Πατρών  και τα συναυλιζόμενα 8ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και 10ο Νηπιαγωγείο Πατρών.

Το σχολικό κτίριο του  9ου δημοτικού σχολείου   παραδόθηκε σε λειτουργία μαζί με το σχολικό κτίριο του 8ου δημοτικού σχολείου    το 1933 , από τον υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου ενώ τα αρχιτεκτονικά σχέδια των 2 κτιρίων εκπονήθηκαν από τον Αρχιτέκτονα Ι. Βασιλείου (Κώστα Τριανταφύλλου, Ιστορικό Λεξικό Πατρών, Πάτρα 1995).

Τα  αρχιτεκτονικά σχέδια των δημοτικών σχολείων 8ου και 9ου  υπογράφει το 1931   ο αρχιτέκτονας του Γραφείου Μελετών του Υπουργείου Παιδείας Γεώργιος Ι. Πετριτσόπουλος με τη σημείωση: «για την ανέγερση στο γήπεδο Γλαράκη δύο Δημοτικών σχολείων Πατρών 8ου και 9ου [Φάκελος 160 των Γενικών Αρχείων του Κράτους με την ένδειξη: [ 2 Δημοτικά σχολεία  Πατρών. "Γλαράκη" (8ο και 9ο Γ περιφ.) 1930-1931] .

 

View the embedded image gallery online at:
http://9dim-patras.ach.sch.gr/school/history#sigFreeId53470bf652

Tα παραπάνω αρχιτεκτονικά σχέδια του 9ου Δημοτικού Σχολείου "Γεώργιος Γλαράκης"  παραχωρήθηκαν στις  28/3/2019  από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους  κατόπιν  αιτήματος του δντή του σχολείου Νικόλαου Κοτοπούλη            *Το  3ο Σύνταγμα Ορειβατικού  Πυροβολικού μαζί με το  12ο Σύνταγμα Πεζικού με έδρα την Πάτρα   συμμετείχαν σε δύσκολες νικηφόρες επιχειρήσεις στο  ελληνοϊταλικό μέτωπο στα βουνά της Αλβανίας το χειμώνα του 1940 -41    

ΠΑΛΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παρακάτω είναι αναρτημένη (26/10/2018) μικρή συλλογή παλιών φωτογραφιών  από τo 9ο Δημοτικό Σχολείο:

1. Οι 3 πρώτες παλιές σχολικές φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα του 1926,1927,1928 από πρόχειρο κτίσμα στον κήπο Γλαράκη   που στέγαζε προσωρινά το 9ο Δημοτικό Σχολείο - πριν την ανέγερση του υπάρχοντος κτηρίου το 1933-  (μαρτυρία της Ελισάβετ Παλουμπιώτη, της οποίας η μητέρα Ευγενία Σιάτρα. απεικονίζεται στiς φωτογραφίες ανάμεσα στα άλλα παιδιά). Την ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική προσφορά των φωτογραφιών και γιατί μας έφερε σε επαφή με την παλαιότερη εν ζωή μαθήτρια του 9ου δημοτικού.

2. Στην 4η  παλιά φωτογραφία  (1938), διακρίνεται αμυδρά η παλαιότερη εν ζωή  μαθήτρια    του 9ου Δημοτικού Σχολείου Παναγιώτα Ρόγγη 93 ετών, η οποία μας είπε ότι  όταν η ίδια το 1938 φοιτούσε στο 9ο Δημοτικό στην ΣΤ τάξη: "Το σχολείο μας, το 9ο δημοτικό,  ήταν καινούριο, καλοχτισμένο, γερό κτίριο, φωτεινό, με ωραία μωσαϊκά στους διαδρόμους και μάρμαρα στις σκάλες. Είχε 7 εκπαιδευτικούς (6 δασκάλους-ες και 1 διευθυντή που έκανε και μαθήματα στην ΣΤ- ήταν αυστηροί αλλά μας αγαπούσαν), με 30 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα, με 1 επιστάτρια-καθαρίστρια. Ήταν χωρίς θέρμανση (το χειμώνα ξυλιάζανε τα πόδια μας), χωρίς κυλικείο (με 2 δεκάρες αγόραζες -όποιος είχε- 1 κουλούρι από πλανόδιο με κασελάκι που ερχόταν στα κάγκελα). Είχε άμμο στο προαύλιο, στο οποίο παίζαμε κυνηγητό (δεν υπήρχαν μπάλες). Το κτίριο ήταν όπως σήμερα, έχοντας το ίδιο προαύλιο με το απέναντι 8ο Δημοτικό-με το οποίο τα πηγαίνανε πολύ καλά- "  (εκτός από τη νέα πτέρυγα που φιλοξενεί το 12ο Νηπιαγωγείο που κατασκευάστηκε το 1990-1991). Η κ. Παναγιώτα Ρόγγη κατοικεί ακόμα στο σπίτι που γεννήθηκε στην οδό Αγίου Δημητρίου και μέχρι πριν λίγα χρόνια ερχόταν στο 9ο δημοτικό σχολείο για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. Την ευχαριστούμε θερμά για τις σημαντικές πληροφορίες που μας έδωσε.

3. Οι υπόλοιπες  σχολικές φωτογραφίες είναι  από τις δεκαετίες '50, '60 και '70)

View the embedded image gallery online at:
http://9dim-patras.ach.sch.gr/school/history#sigFreeId094c8bcb51

 

Κείμενα, παρουσίαση: Nικόλαος Κοτοπούλης

 

Ο Γεώργιος Γλαράκης (1789-1855) γεννήθηκε στη Xίο. Ήταν Έλληνας λόγιος, γιατρός, φιλόσοφος και πολιτικός, γιος ιερέα. Σπούδασε ιατρική στη Γοττίγγη και τη Bιέννη. Aναμίχθηκε στον Aγώνα, ήταν συνεργάτης στο Ρωσικό κόμμα με τον Θ. Κολοκοτρώνη, διετέλεσε πληρεξούσιος σε τρείς Eθνοσυνελεύσεις και υπουργός Nαυτικών, Eξωτερικών, Eσωτερικών και Παιδείας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Διετέλεσε Νομάρχης Aχαΐας και Ήλιδας με έδρα την Πάτρα (1832-1836) και Γραμματέας της Επικρατείας (υπουργός) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών (1837-1838). Είναι ο εισηγητής του ετήσιου Εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που για πρώτη φορά γιορτάστηκε στη Ελλάδα στις 25/3/1838.

ypaideias      digi school       Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο      Saferinternet.gr

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

6.png0.png3.png4.png2.png
Μέσα στην ημέρα:19
Μέσα στο μήνα:2337
Συνολικά:60342