*Με τις νέες κρίσεις , από 21/6/2023 Διευθύντρια στο 8ου Δημοτικό Σχολείο Πατρών ανέλαβε η κα Αικατερίνη Μιχαλάκου.Της ευχόμαστε Δύναμη και Επιτυχία στο Έργο που αναλαμβάνει.

Oι Γονείς του Σχολείου θα ενημερώνονται στην ιστοσελίδα του 14/θ 8ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών Γεώργιος Γλαράκης Πατήστε εδώ. 

------------------------

Με απόφαση του ΥΠΑΙΘ (ΦΕΚ 4582/30-8-2022), τα λειτουργικά 7/θέσια, 8ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Πατρών (Συγκρότημα Γλαράκη) μετά από 92 χρόνια κοινής πορείας και ιστορίας (1930-2022) συγχωνεύτηκαν στο  14/θ 8ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Γεώργιος Γλαράκης με 270 μαθητές.

Η ονομασία του νέου 14/θ Σχολείου σχηματίστηκε παίρνοντας (ως είθισται τον μικρότερο) αριθμό "8ο" από το 8ο Δημοτικό και το προσωνύμιο ''Γεώργιος Γλαράκης" από το 9ο Δημοτικό.

Oι Γονείς των 2 Σχολείων πρώην 8ου Δημοτικου Σχολείου Πάτρας και πρώην 9ου Δημοτικου Σχολείου "Γεώργιος Γλαράκης" θα ενημερώνονται

από τον Διευθυντή κ.Γιώργο Τσαγγάρη που ανέλαβε στις 1/9/2022* (με υποδιευθύντρια τη Νεκταρία Υφαντίδη)   για όλα τα θέματα με e - mail η με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του 14/θ 8ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών Γεώργιος Γλαράκης. (η ενημέρωση της παρούσας ιστοσελίδας σταματά)

Του ευχόμαστε Δύναμη και Επιτυχία στο Έργο που αναλαμβάνει.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Νίκος Κοτοπούλης

απερχόμενος διευθυντής του σχολείου (2011-2022)

 

 

 


 

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΟΤΙ Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ, ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ -ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΚΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2021-2022 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 ΑΠΟ 08.30 - 10.30 (ΜΑΣΚΕΣ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ) 

Απο 1η  Ιουνίου

καταργείται η υποχρεωτικοτητα της μασκας στα σχολεία για μαθητές- φοιτητές και δασκάλους-καθηγητες (αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να φορά μάσκα)

 

 

 

antio-tis-nasa-ston-spoudaio-vaggeli-papathanasiou/VIDEO/

--------------------------------------

Oι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα την Τρίτη, 3 Μαΐου:

  1. Χωρίς τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωτικό έλεγχο self test
  2. Με μάσκες όπως πριν το Πάσχα.
  3. Στα παιδιά με συμπτώματα εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές στο τμήμα με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.
  4. Επειδή αυτή την περίοδο επειδή υπάρχουν και ιώσεις, οι γονείς,  θα «πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και να κάνουν τεστ για COVID αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό.
  5. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.
  6. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες.\

===================

  1. Διαδικασία Εισαγωγής Μαθητών Στην Α Τάξη Γυμνασίου Των Μουσικών Σχολείων Για Το Σχολικό Έτος 2022_2023

 

Από  15-31/3/2022 οι αιτήσεις γαι Πρότυπα -Πειραματικά. Οδηγίες ΕΔΩ

Από 1 έως και 20 Μαρτίου 2022 θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία  για το σχολικό έτος 2022-2023

  1. Προσκαλούνται οι Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών  που  γεννήθηκαν από 1-1-2016 έως και 31-12-2016 να κάνουν αίτηση εγγραφής στο στο Γραφείο του σχολείουαπό 1 έως 20 Μαρτίου 2022 για να φοιτήσουν στην Α’ τάξη κατά το σχολικό έτος 2022-23.
  2. Εγγραφές μετά τις 20 Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απαραίτητα δικαιολογητικά που οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν

  1. Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση εγγραφής στο Δημοτικό Σχολείο που ανήκουν σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας.ΕΔΩ
  2. Βεβαίωση φοίτησης από το νηπιαγωγείο (παραλαμβάνεται από το Νηπιαγωγείο- από το 12ο Νηπιαγωγείο έχουν παραληφθεί υπηρεσιακά).
  3. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.
  4. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή/τριας (ΑΔΥΜ). πατήστε ΕΔΩ
  5. Το βιβλιάριο υγείας από το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν γίνει τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
  6. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας (εκδίδεται από το σχολείο μέσω του Πληροφοριακού συστήματος Myschool του Υ.ΠΑΙ.Θ.).
  7. Δήλωση εγγραφής στο Ολοήμερο (προαιρετική)ΕΔΩ

Δείτε την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορά τις εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2022-2023  πατήστε ΕΔΩ

9oΔημοτικό Σχολείο Πατρών

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:κοινή με το 8ο Δημοτικό περικλειόμενη στο πολύγωνο:

ΓΟΥΝΑΡΗ-ΜΠΟΥΚΑΟΥΡΗ-ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΙΣΑΜΕΝΟΥΣ-ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ-ΕΛΙΚΩΝΟΣ-ΠΡΕΒΕΔΟΥΡΟΥ-ΠΑΡΟΔΟΣ ΓΕΡΑΝΙΩΝ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΡΟΗΣ-EΥΠΑΔΑΜΟΥ-ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-3ΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ-ΣΜΥΡΝΗΣ-ΑϊΔΙΝΙΟΥ- ΕΡΕΝΣΤΡΩΛΕ-ΜΠΟΥΚΑΟΥΡΗ-ΓΟΥΝΑΡΗ

ι Γονείς προσέρχονται στο σχολείο (γραφείο δ/ντή 9ου Δημοτικού) για τιςεγγραφές  των μαθητών ή για τηνπαραλαβή των εντύπων των δικαιολογητικών, τις εργάσιμες ημέρες της περιόδου των εγγραφών, από 08.30-13:00 με ραντεβού (συνεννόηση σε 2610 276222Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6974711364)


ΕΟΔΥ 

Όσοι έρχονται σε στενή επαφή με νοσήσαντα από covid19 {1η  ΗΜΕΡΑ } κάνουν τα παρακάτω test:
1η  ΗΜΕΡΑ 3η  ΗΜΕΡΑ 5η ΗΜΕΡΑ
EMΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ- ΝΟΣΗΣΑΝΤΕΣ Self - test Self - test Self - test

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ

Rapid - test Self - test Rapid - test
Για την προσέλευση στο σχολείο κάθε εβδομάδα γίνεται από ΟΛΟΥΣ (και οι 3 κατηγορίες) Self–test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (ελέγχεται κάθε ΤΡΙΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ κατά την προσέλευση)


9οΔΗΜΟΤΙΚΟΣΧΟΛΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Σ.Σ. Γεώργιος Γλαράκης

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (webex)

    24-25/1/2022

ΩΡΕΣ

Μαθημάτων με τη σειρά που αυτά αναφέρονται     στο δια ζώσης                      ισχύον Πρόγραμμα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
8:50 9:20 30΄
διάλειμμα 9:20 9:35 15΄
9:35 10:05 30΄
διάλειμμα 10:05 10:20 15΄
10:20 10:50 30΄
διάλειμμα 10:50 11:05 15΄
11:05 11:35 30΄
διάλειμμα 11:35 11:50 15΄
11:50 12:20 30΄
διάλειμμα 12:20 12:35 15΄
12:35 13:05 30΄

 OΔΗΓΙΕΣ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ 10/01/22

Μέχρι τη Δευτέρα θα μπορούν να προμηθεύονται self test οι μαθητές προκειμένου να προσέρχονται στα σχολεία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι το πρώτο σελφ τεστ της επόμενης εβδομάδας για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη, τα φαρμακεία θα διαθέσουν σελφ τεστ και τη Δευτέρα 24/1, προς διευκόλυνση όλων.

  1. 2ο ΘΕΜΑ

  2. Πώς θα προμηθευτούν τα 5 self test μαθητές και εκπαιδευτικοί

Σημειώνεται πως οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.

  1.  Υπενθυμίζεται ότι:

• το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,

• ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς,

• βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί,

• η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19,

• οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

  1. 3ο ΘΕΜΑ

Όταν υπάρχουν διαθέσιμα rapid test  στο σχολείο μας θα δίνονται στους μαθητές. Σήμερα δόθηκε 1 rapid test στους μαθητές Α, Γ, Ε.

 ΔΙΑΘΕΣΗ SELF TEST

  1. Self test: Που και πώς καταχωρείται σήμερα Κυριακή το αποτέλεσμα του self test εκπαιδευτικών και μαθητών

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, εκδρομές (ΦΕΚ) 
Πώς ανοίγουν τα σχολεία - Τι προβλέπεται για καραντίνα εκπαιδευτικών, 50%+1, τηλεκπαίδευση 

Απαντήσεις σε 12 ερωτήσεις αναφορικά με το πώς ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, λίγο μετά τη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο απαντά σε ερωτήματα όπως γιατί ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματοςπότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση και τι προβλέπεται για την καραντίνα των νοσούντων εκπαιδευτικών.

Όλα αυτά, την ώρα που πλήθος εκπαιδευτικών διατυπώνουν ενστάσεις τόσο για την ημερομηνία που ανοίγουν τα σχολεία όσο και για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που εφαρμόζονται σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

  1. Γιατί και πώς ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα - 12 ερωταπαντήσεις από το το υπουργείο Παιδείας

1. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή; 

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, δια ζώσης, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. 

Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας:

• Πρώτα από όλα για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο – τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. 

• Για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, τα οποία είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

• Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν. Τα περισσότερα από τα παραπάνω ΔΕΝ ισχύουν όταν τα σχολεία είναι κλειστά. 

• Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων συνάδει πλήρως και με τη διεθνή τάση για άνοιγμα σχολείων με αυξημένους ελέγχους. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά δια ζώσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ενδεικτικά σε: Γερμανία (3/1), Γαλλία (3/1), Ουγγαρία (3/1),  Βουλγαρία (4/1), Λετονία (5/1), Ιρλανδία (6/1), Λουξεμβούργο (9/1), Εσθονία (10/1), Ιταλία (10/1), Ολλανδία (10/1) Φινλανδία (10/1), Βέλγιο (10/1), Σλοβακία (10/1), Πολωνία (10/1), Μάλτα (10/1), Κύπρο (10/1), Κροατία, Λιθουανία, Σουηδία, Τσεχία, Ρουμανία.

• Τα σχολεία μας λειτούργησαν δια ζώσης από τον Σεπτέμβριο α) όταν κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητά της και β) όταν δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου εμβολιαστική κάλυψη στους μαθητές. Δεν είναι λογικό με την πιο ήπια Όμικρον και με όλες τις άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες εν λειτουργία, έστω και με περιορισμούς, να υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για αναστολή λειτουργίας των σχολείων 

• Δεν μπορεί να «τιμωρούνται» τα παιδιά επειδή μία μειοψηφία του πληθυσμού δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. 

2. Πώς αλλάζει το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων; 

Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο στοχεύουν στην ενίσχυση και γενίκευση των ελέγχων. 

Επιγραμματικά, προβλέπονται τρεις βασικές αλλαγές:

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα σελφ τεστ με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ.

2. Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

pinakas

3. Ποια είναι τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021; 

• Από τις 13/9 έως τις 23/12, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού: κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου είχε ημερησίως, κατά μέσο όρο, 1,2 κρούσματα συνολικά. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων όπου εντοπίστηκε μαθητής κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, δεν υπήρξε καν δεύτερο κρούσμα στο ίδιο τμήμα.

• Ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά τμήμα με θετικά κρούσματα ήταν 1,5. Ο αριθμός αυτός παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς (13/9), δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορωνοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου.

• Κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσο όρο 2,78 από περίπου 81.000 τμήματα - δηλαδή το 0,003% των τμημάτων ήταν κλειστά - με μέγιστο αριθμό τα 10 τμήματα (0,01%), τιμή που παρατηρήθηκε στις 26/11. 

• Τα 32 εκατομμύρια σελφ τεστ που δόθηκαν δωρεάν στους μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες. Άρα τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.

• Στην Ελλάδα, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, το ποσοστό παιδιών κρουσμάτων (ηλικίας 0 έως 15 ετών) επί των συνολικών κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά των περισσότερων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας πως τα ανοιχτά σχολεία με τα ενισχυμένα σχολικά πρωτόκολλα, και δη, οι αυξημένοι έλεγχοι, εξασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών και τον περιορισμό της διασποράς του ιού. 

4. Ακούγονται πολλά για τα σελφ τεστ σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον. Μας προστατεύουν επαρκώς; 

Τα σελφ τεστ που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδιασμένα για να ανιχνεύουν τον ιό σε άτομα που έχουν ικανό φορτίο για να το μεταδώσουν. Τα διατιθέμενα από το κράτος σελφ τεστ ανιχνεύουν μία πρωτεΐνη του ιού (νουκλεοκαψίδιο) που εντοπίζεται και στο στέλεχος Όμικρον, για αυτό οι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι δεν έχει επηρεαστεί η χρησιμότητά τους. Γενικά, καθ’ όλη την πορεία της πανδημίας έχει παρατηρηθεί ότι ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν θα αναπτύξουν ικανό φορτίο για να ανιχνευθεί από τα ράπιντ ή τα σελφ τεστ. Για αυτό μόνο όταν υπάρχουν επίμονα συμπτώματα συστήνεται μοριακός έλεγχος. Αυτοί οι ασθενείς ωστόσο θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν τον ιό (ή μεταδίδουν ελάχιστα). Συνεπώς, τόσο τα σελφ, όσο και τα ράπιντ τεστ, παραμένουν έγκυρα και αξιόπιστα εργαλεία για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού. 

5. Γιατί ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος; 

Η προσέγγιση της Επιτροπής των Ειδικών αλλά και διεθνώς είναι η αξιοποίηση στο έπακρο διαγνωστικών ελέγχων και η υποχώρηση της καραντίνας. Στόχος είναι τα τμήματα να παραμένουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά, αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους. 

Η επιδημιολογική επιτήρηση επιτυγχάνεται ακόμη περισσότερο με τα νέα πρωτόκολλα καθότι: 

• Πλέον θα κάνουν συστηματικούς ελέγχους και οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί (και όχι μόνο οι μη εμβολιασμένοι) 

• Σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγωνιστικοί έλεγχοι κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες. 

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς. 

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δεν συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα.

6. Αλλάζει κάτι στα δικαιολογητικά με τα οποία πρέπει να προσέρχονται οι μαθητές στις σχολικές μονάδες; 

Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού ράπιντ τεστ ή σελφ μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις σελφ τεστ μαθητών  που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας. Το τεστ θα διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή. 

Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρέχεται ένα επιπρόσθετο σελφ τεστ – άρα, την πρώτη εβδομάδα, οι μαθητές θα προμηθεύονται δωρεάν και θα πρέπει να κάνουν 3 σελφ τεστ. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα σελφ τεστ πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. 

7. Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο; 

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. 

8. Αλλάζει κάτι στα δικαιολογητικά με τα οποία πρέπει να προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες; 

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών διατηρούνται ως έχουν. 

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε 2 δωρεάν σελφ τεστ την εβδομάδα. Το τεστ θα διενεργείται 2 φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας. 

Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρέχεται ένα επιπρόσθετο σελφ τεστ – άρα, την πρώτη εβδομάδα, οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δωρεάν και θα πρέπει να κάνουν 3 σελφ τεστ. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα σελφ τεστ πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού μετά τον αυξημένο συγχρωτισμό των διακοπών των Χριστουγέννων. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα σελφ τεστ με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ.

9. Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

10. Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση. 

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

• Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7. 

• Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση. 

11. Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει; 

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα. 

12. Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση; 

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες: 

• Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.

• Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.

• Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.

• Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

  1. Τι προβλέπεται για τα self tests

Η δωρεάν διάθεση των self test ξεκίνησε την Τετάρτη από τα φαρμακεία για όλους τους μαθητές (εμβολιασμένους και μη) και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 8 Ιανουαρίου. 

Μόνο για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων το self- test θα πρέπει να γίνει έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10 Ιανουαρίου), της Τρίτης (11 Ιανουαρίου) και της Παρασκευής (14 Ιανουαρίου).

Τις υπόλοιπες εβδομάδες το test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο. 

==================================================================================

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2021

  1. 1. Οι βαθμοί Γ-Δ-Ε-ΣΤ τάξεων  θα δοθούν στους μαθητές σε φάκελο την Τετάρτη 22/12.
  2. 2. Η Ενημέρωση των Γονέων θα γίνει σύμφωνα με σημείωμα που θα επιδοθεί στους μαθητές.
  3. 3.Την Πέμπτη 23/12,τελευταία ημέρα  πριν τις διακοπές, το ωρολόγιο πρόγραμμα θα γίνει κανονικά

ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ
Α ΔΕΥΤΕΡΑ 13.20-14.00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Β ΔΕΥΤΕΡΑ 13.20-14.00 Β
Γ ΤΡΙΤΗ 13.20-14.00 Γ
Δ1 ΤΕΤΑΡΤΗ 13.20-14.00 Δ1
Δ2 ΔΕΥΤΕΡΑ 13.20-14.00 Δ2
Ε ΤΕΤΑΡΤΗ 13.20-14.00 Ε
ΣΤ1  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13.20-14.00 ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΥ 
ΣΤ2 ΔΕΥΤΕΡΑ 13.20-14.00 ΣΤ2
 
ΑΓΓΛΙΚΑ Γ,Δ,Ε,ΣΤ ΔΕΥΤΕΡΑ 13.20-14.00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
  1. Ημέρες ενημέρωσης Γονέων με τους/τις δασκάλους/ες των τάξεων
  2. 1η εβδομάδα κάθε μήνα
  3. Εκτάκτως κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης
  4. Ισχύουν τα μέτρα covid 19

ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες                                                                                                                 Σας ενημερώνουμε ότι ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΞΕΛΙΞΗ  ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣη είσοδος  στο σχολείο  επιτρέπεται μόνο:  αν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει ή έχουν κάνει rapid test ,το έχουν  δηλώσει στην πλατφόρμα edupass.gov.gr. και έχουν τη δήλωση εκτυπωμένη ή αποθηκευμένη στο κινητό τους, ώστε να την επιδείξουν  για να εισέλθουν. Διαφορετικά η επικοινωνία με το δάσκαλο ή τη δασκάλα της τάξης θα γίνεται είτε τηλεφωνικά είτε με email.

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών περιπάτων τάξεων

(θα ανακοινωθεί ημερομηνία και για τις υπόλοιπες τάξεις). Το υπόλοιπο ωρολόγιο πρόγραμμα θα γίνει κανονικά. Σε περίπτωση βροχής θα γίνει μάθημα και ο περίπατος άλλη ημέρα΄

ΤΑΞΗ ΗΜΕΡ ΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΔΟΙ
ΣΤ1-ΣΤ2 5/11 10.00-13.00 Άνω Πόλη-Δασύλλιο Κάστρο πεζοπορία 2
Α 9/11 10.00-12.00

Κάστρο

πεζοπορία

2
Δ1 9/11 10.00-12.30

Άνω Πόλη-Δασύλλιο

πεζοπορία

2
Ε 10/11 10.00-12.30

Δασύλλιο Αρόη

πεζοπορία

2

Β

Γ

Δ2

Αλλαγή στη δήλωση του διαγνωστικού τεστ

Για το Σχολείο μας, ισχύει και τυπικά, για γονείς εκπαιδευτικούς και μαθητές, η  μεταφορά της υποχρέωσης δήλωσης του διαγνωστικού τεστ από την  πλατφόρμα self-testing.gov.gr 

στην πλατφόρμα edupass πατώντας ΕΔΩ

Κατά τα άλλα, ισχύουν τα γνωστά όπως στη διαδικασία self-testing.gov.gr.  

Οι μαθητές θα έχουν  μαζί τους τη Σχολική Κάρτα κάθε Τρίτη και Παρασκευή πρωί, επί της οποίας θα αναγράφεται ο κωδικός  πιστοποίησης ελέγχου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ OΔΗΓΙΕΣ ΕΔΩ

 -------------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ-ΕΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ

ΩΡΑ

(απογευματινή)

ΑΙΘΟΥΣΑ
Α ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10/2021 5.30-6.30 Α
6.30-7.30 Α
Β ΤΡΙΤΗ 19/10/2021 5.30-6.00 Β
6.00-6.30 Β
Γ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/10/2021 5.30-6.30 Γ
6.30-7.30 Γ
Δ1 ΤΡΙΤΗ 26/10/2021 5.30-6.15 Δ1
6.15-7.00 Δ1
Δ2 ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10/2021 4.30-5.30 Δ2
5.30-6.30 Δ2
Ε1 ΤΕΤΑΡΤΗ 20/10/2021 5.30-6.30 Ε1
6.30-7.30 Ε1
ΣΤ1 ΠΕΜΠΤΗ 21/10/2021 3.00-3.30 ΣΤ1
3.30-4.00 ΣΤ1
ΣΤ2 ΔΕΥΤΕΡΑ 18/10/2021 1.30-2.15 ΣΤ2
2.15-3.00 ΣΤ2

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

  1. Λόγω μέτρων covid19,  προσέρχεται 1 γονέας σε κάθε τμήμα χωρίς συνοδό, με μάσκα και ζακέτα γιατί τα παράθυρα και η πόρτα θα είναι ανοιχτά.
  2. έχοντας μαζί του  βεβαίωση εμβολιασμού ή αρνητικού αποτελέσματος self-test που θα έχει πραγματοποιηθεί έως 24 ώρες πριν την ώρα επίσκεψης.
  3. Οι γονείς έχουν χωριστεί σε 2 ομάδες (μέχρι 10 πρόσωπα καθεμιά).Τα ονόματα κάθε ομάδας γονέων θα γνωστοποιηθούν στους γονείς από τους δασκάλους των τμημάτων

 ________________________

Θα ήθελα προληπτικά να παρακαλέσω όλους τους Γονείς για τήρηση  του κανονισμού  του σχολείου μας γενικά 

και ιδιαίτερα απαρέγκλιτα  στο παρακάτω θέμα  που παρατίθεται αυτούσιο ως έχει στον κανονισμό 
που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.
 Ουδείς γονέας μπορεί να ζητά εξηγήσεις από παιδί άλλου γονέα για οποιοδήποτε θέμα , η να του κάνει παρατήρηση.
Αυτό είναι κόκκινη γραμμή.
Ο Γονέας αναφέρει αυθημερόν στο σχολείο ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. την ενόχληση που υπέστη το παιδί του, και το σχολείο εντός τριημέρου  αντιμετωπίζει παιδαγωγικά - συμβουλευτικά (όχι εν θερμώ)  το θέμα και ενημερώνει την οικογένεια του μαθητή.
Ας θυμόμαστε τη ρήση του Αριστοτέλη  ότι αξίζει να προσπαθούμε για   «να έχουμε τη σπάνια ικανότητα να θυμώνουμε με το σωστό πρόσωπο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμήγια τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο»
Με εκτίμηση 
Νίκος Κοτοπούλης
------------------------------------

Oι Γονείς των απουσιαζόντων μαθητών παραλαμβάνουν αυτοπροσώπως ή με αντιπρόσωπο τις ασκήσεις-εργασίες της ημέρας  τυπωμένες. Θα βρίσκονται  από τις 13.15 χωρισμένες ανά τάξη σε συρταριέρα στο τραπέζι

έξω από την πόρτα του Γραφείου Διδασκόντων. Ώρες παραλαβής: 13.15-13.30  ή  15.00-15.15  ή  16.00. Εάν δε μπορούν για σοβαρό λόγο να τις παραλάβουν  ενημερώνουν  στο 2610276222.

Κάθε Τρίτη  βρίσκονται το σχολείο μας  σχολική ψυχολόγοςκαι σχολική κοινωνική λειτουργός για την υποστήριξη των μαθητών του σχολείου μας.Οι μαθητές θα υποστηρίζονται με σύμφωνη γραπτή γνώμη των γονέων τους αφού ενημερωθούν από το σχολείο και συμφωνήσουν.Οι γονείς εφ όσον κριθεί απαραίτητο θα μπορούν και οι ίδιοι να συναντήσουν στο χώρο του σχολείου τη σχολική ψυχολόγο και τη σχολική κοινωνική λειτουργό σε ημέρα και ώρα που  θα οριστεί μεταξύ 09:00 -11.30 σε συνεννόηση με το διευθυντή του Σχολείου στο 2610276222 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Oι νέες οδηγίες για αντιμετώπιση του covid19 στα σχολεία (ΦΕΚ 4187-10/9/2021).

Όταν υπάρχει στο σπίτι κάποιος με πυρετό (χωρίς να υπάρχει κορονοιός), στέλνουμε το παιδί μας στο σχολείο δύο 24ωρα μετά από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις των δασκάλων των τμημάτων με τους γονείς θα πραγματοποιηθούν από 15-30 Οκτωβρίου με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί.

Για ενημέρωση σε προκύπτοντα θέματα οι γονείς καλούν στο 2610276222 και για σοβαρό λόγο στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      1. Πάντα  δίνουμε στο παιδί μας δεύτερη μάσκα να έχει μαζί του 
      2. Τι συμβαίνει αν μαθητής ή μέλος του προσωπικού διαγνωστεί θετικό σε COVID-19; Ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19. Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου, μεταξύ άλλων:

      3.  επικοινωνεί με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής, με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και με την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, και φροντίζει να γίνει ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων του σχολείου όπου κινήθηκε το κρούσμα. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί. Επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός) καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος (π.χ. περίπατοι ή παιχνίδι έξω, συναντήσεις κλπ.) Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται κάθε επαφή με ευάλωτα άτομα και να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα προφύλαξης κατά την επαφή του με τα άτομα που διαμένουν μαζί του στην ίδια κατοικία.

      4. Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο μαθητής ή μέλος του προσωπικού των σχολείων, εφόσον βρεθεί θετικό;  Μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού. Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης. Αυτό ισχύει γιατί ο ιός μπορεί να ανιχνεύεται με μοριακό έλεγχο για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση, παρότι το άτομο δεν είναι μεταδοτικό.

  1. Για να είμαστε ασφαλείς

τηρούμε  10 κανόνες:

1.Φοράμε παντού τη μάσκα μας (όχι στη γυμναστική και στο φαγητό). Πριν τη φορέσουμε πλένουμε τα χέρια μας. Δεν αγγίζουμε το μέρος της μάσκας που ακουμπά στη μύτη και το στόμα μας αλλά την πιάνουμε από τα λαστιχάκια)

2.     Στην είσοδο του σχολείου κρατάμε αποστάσεις στα σημάδια που υπάρχουν στο δάπεδο. Έχουμε στην τσάντα μας καθημερινά τη βεβαίωση του selftest.

3.     Στο διάλειμμα πάμε στο χώρο που  έχει γραμμένο κάτω το όνομα της τάξης μας έχοντας  μπανάνα δεμένη στη μέση μας (μέσα έχουμε:  2η μάσκα σε πλαστικό σακουλάκι ,ατομικό αντισηπτικό ή μαντηλάκια, το φαγητό μας, μπουκάλι νερό με το όνομά μας γραμμένο)

4.     Στο κυλικείο περιμένουμε τη σειρά μας πατώντας στις  ζωγραφισμένες στο δάπεδο θέσεις.

5.     Πριν φάμε ή πιούμε καθαρίζουμε τα χέρια μας. Ρίχνουμε τις συσκευασίες φαγητού στα καλαθάκια.

6.     Δεν μοιραζόμαστε με τους συμμαθητές μας νερό, αναψυκτικά, φαγητό, γλυκά , παιχνίδια τσέπης

7.     Όσοι είμαστε στο  ολοήμερο, μόλις μπούμε στο σχολείο, πηγαίνουμε στην πρώτη αίθουσα ολοημέρου,  αφήνουμε το μπολάκι μας στο τραπέζι που αναγράφει την τάξη μας και στη συνέχεια ανεβαίνουμε στην αίθουσα μας

8.     Στα wc, πριν και μετά τη χρήση, πλένουμε καλά τα χέρια μας. Ρίχνουμε το χαρτί στο καλάθι.

9.     Παίζουμε παιχνίδια  χωρίς να ακουμπάμε τους άλλους ή να μας ακουμπούν.

10.  Τα υπόλοιπα θα μας τα πουν οι δάσκαλοί μας  η υποδιευθύντρια και ο διευθυντής στην τάξη. Τους ζητούμε ευγενικά να μας εξηγήσουν αυτά που δεν καταλαβαίνουμε και τηρούμε τις οδηγίες τους.

Τηρώντας τους 10 κανόνες  φανερώνουμε την αγάπη μας προς τους συμμαθητές μας, προστατεύουμε  την υγεία μας  και διατηρούμε το σχολείο μας ανοιχτό.

Χρειαζόμαστε υπομονή και θάρρος.

Είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Mε τη δική μας προσπάθει και τη βοήθεια του Θεού θα την ξεπεράσουμε!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ο διευθυντής του Σχολείου

Νίκος Κοτοπούλης

 Aυτοδιαγνωστικά (self) test

Υπενθυμίζεται ότι:

H  διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου.

Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Κατ' εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950/4-9-2021 (Β΄4054) ΚΥΑ.Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.


Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης.


Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά.


Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές.

---------------------------------

1. Aλλαγή ώρας διαλειμμάτων-διδακτικών ωρών.

        Οι μαθητές των συστεγαζόμενων 8ου και 9ου  Δημοτικών Σχολείων θα βγαίνουν σε διαφορετικές ώρες διάλειμμα όπως πέρυσι  για αποφυγή συνωστισμού λόγω covid19. Τη φετινή σχολική χρονιά θα γίνει αμοιβαία αλλαγή του προγράμματος διαλειμμάτων ανάμεσα στα 2 σχολεία με αποτέλεσμα την αλλαγή του χρόνου των διδακτικών ωρών . 

Το ωρολόγιο πρόγραμμα  στο 9ο Δημοτικό Σχολείο θα είναι το εξής:

Πρόωρη υποδοχή 07.00-08.00
Υποχρεωτικό Πρόγραμμα
1η ώρα 08.15-09.00
1ο διάλειμμα 09.00-09.20
2η ώρα 09.20-10.00
3η ώρα 10.00-10.45
2ο διάλειμμα 10.45-11.00
4η ώρα 11.00-11.45
5η ώρα 11.45-12.15
3ο διάλειμμα 12.15-12.25
6η ώρα 12.25-13.15
Σχόλασμα
A-Β τάξεις 13.05
Β - Γ τάξεις 13.10
Δ-Ε-ΣΤ τάξεις 13.15
Ολοήμερο
1η ώρα 13.15-14.00
1ο διάλειμμα 14.00-14.15
2η ώρα 14.15-15.00
2ο διάλειμμα 15.00-15.15
3η ώρα 15.15-16.00
Σχόλασμα
Α-Β-Γ-Δ-Ε-ΣΤ τάξεις 16.00

2. Ανακοινώθηκαν τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας

Τον τρόπο με τον οποίο θα προσέρχονται εκπαιδευτικοί και μαθητές στα σχολεία από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάςανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.Συγκεκριμένα, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνεται:Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής

  1. οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  2. οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  1. απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  2. επιστρέφει στη σχολική μονάδα  μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

  1. προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
  2. Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

- 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

- εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

  1. Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

- 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

  1. Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα:

Οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας.

Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού.

Μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων εδώ

Στους χώρους του σχολείου η  μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους, εμβολιασθέντες και μη. (ΓΙΑΤΙ)

3. Για θέματα εγγραφών, μετεγγραφών, βεβαιώσεων, ενημέρωσης, οι γονείς μπορούν να προσέρχονται στο γραφείο Δ/ντή του σχολείου, με ραντεβού (τήρηση μέτρων, μάσκα κλπ) από 1/9/2021 καθημερινά από 11.00-13.00 κατόπιν συνεννόησης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. στο 6974711364 ή στο 2610276222. Για επείγον θέμα μπορούν να ενημερώσουν με  μήνυμα   στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. από 26/8/2021.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00» το οποίο περιλαμβάνει και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα μέτρα και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

  1. Αναλυτικά τι προβλέπεται για τα σχολεία

Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας,  δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/31.10.2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στις από 2  Σεπτεμβρίου 2021 Αρχές Διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 στις σχολικές μονάδες της Εθνικής Επιτροπής Υγείας έναντι του κορωνοϊού  COVID-19:  

α) Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου οι μαθητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός, καθώς και αυτοί/ες με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα και οι μαθητές/τριες προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 5, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα  λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.  

β) Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον  εμβολιασμό τους έναντι COVID-19, καθώς και όσοι δεν έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποβάλλονται με δαπάνη τους σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου, rapid test) δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευσɼ τους στη σχολική μονάδα και προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος (rapid test) διενεργείται έως και είκοσιτέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

γ) 1) Εάν ένας/μια μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. Εάν ο/η μαθητής /τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα τα παρακάτω εκ μέρους του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/της μαθητή/τριας.

– Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο, καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/τηνμαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

– Επιμελής καθαρισμός του χώρου καιεφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

– Ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, γίνεται διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της. Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19,  πρόβλημα υγείας. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου,  ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.  

Μαθητής/τρια με συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο πλαίσιο λοίμωξης COVID-19  και σύμφωνα με την ιατρική αξιολόγηση μπορεί να είναι ύποπτο κρούσμα και για τον οποίο –ως εκ τούτου–συνιστάται διαγνωστικό τεστ για COVID-19, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν έγινε τεστ παρά τις συστάσεις, δεν προσέρχεται στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3)  εικοσιτετράωρα απυρεξίας (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού) και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.  

2) Εάν ένας εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π ή μέλος του λοιπού προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται η σχολική μονάδα. Εάν αυτό συμβεί όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από τον χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους και υποβάλλεται σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR). 

Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ανωτέρω παραμένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή τους δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.  

3) Γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της  σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19. 

Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:  

Επικοινωνεί:

Α) με τις οικογένειες τωνπαιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής/τρια, Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.2. Αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί: Α) με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί,

Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλης της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του ν. 4722/2020 (Α’ 177).

 Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικας/η μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών (3) εικοσιτετραώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), καθώς και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Για την επάνοδο στη σχολική μονάδα των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης. Εάν, ωστόσο, γίνει νέο τεστ που έχει θετικό αποτέλεσμα, αυτό δεν αποτελεί λόγο ο/η μαθητής/τρια να μην επιστρέψει στο σχολείο εφόσον πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, ήτοι παρέλευση δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, πάροδος τριών (3) εικοσιτετραώρων απυρεξίας και βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων, με τις απαραίτητες προσαρμογές σε πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή.

ε) Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

1) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν.


2) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν σε  διαφορετικό τμήμα από μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ.  φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα) κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον 2 (δύο) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.  

3) Οι μαθητές/τριες που στο τμήμα τους δίδαξε εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν σε τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, εφόσον η διδασκαλία διήρκεσε τουλάχιστον δύο (2) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.  

4) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν σε απόσταση μικρότερη του ενάμιση (1,5)  μέτρου, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15)  λεπτών και άνω και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο ή εκ μέρους και των δύο, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του σχολείου,  περιλαμβανομένου και του διαλείμματος, του μαθήματος γυμναστικής ή άλλης δραστηριότητας.  

5) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.  

6) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού ή λοιπού προσωπικού που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο  μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.  

7) Οι μαθητές/τριες και τα μέλη του εκπαιδευτικού ή λοιπού προσωπικού που κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων κινήθηκαν προς ή από το σχολείο μαζί με το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ίδιο σχολικό λεωφορείο, στο ίδιο ταξί ή ανάλογο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.  

στ) Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον παραπάνω ορισμό «στενής επαφής»  επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στη σχολική μονάδα, αφού αναγνωριστούν και καταγραφούν από τον υπεύθυνο COVID-19  του σχολείου πρέπει:  

1) Να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να μην τεθούν σε κατ΄ οίκον απομόνωση με την προϋπόθεση:  

Εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους μαθητές/τριες ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, ή άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, υποβάλλονται επιπλέον των δύο (2) υποχρεωτικών προληπτικών συστηματικών ελέγχων ανά εβδομάδα (αυτοδιαγνωστικών στην περίπτωση των μαθητών/τριών και εργαστηριακών διαγνωστικών στην περίπτωση των μελών του προσωπικού) σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test),  που παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δύο (2) φορές στο διάστημα των επτά (7) ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αποδεκτά είναι και τα rapid test που μπορεί να πραγματοποιηθούν ιδία δαπάνη σε ιδιωτικά εργαστήρια.  

Ειδικότερα:   Ως ημέρα μηδέν (0) υπολογίζεται η ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την ημέρα μηδέν (0) έως πρώτη (1),  καθώς και την ημέρα έβδομη (7) μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα διενεργούνται τα επιπρόσθετα του συστηματικού ελέγχου rapid tests. Τις ημέρες τρίτη (3) και πέμπτη (5), οι μεν ανεμβολίαστοι μαθητές/τριες υποβάλλονται στον τακτικό τους αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, οι δε ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μέλη του λοιπού προσωπικού υποβάλλονται στον τακτικό τους εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο.  

Τα αποτελέσματα του ως άνω ελέγχου προσκομίζονται κάθε φορά και καταγράφονται από τον υπεύθυνο COVID-19  της σχολικής μονάδας, ο οποίος τα καταχωρίζει στη φόρμα ιχνηλάτησης.

Μετά την πάροδο της επταήμερης περιόδου συστηματικής εργαστηριακής παρακολούθησης, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών,  εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, επιστρέφουν στη διαδικασία τακτικού ελέγχου ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν [δύο (2)  αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους μαθητές/τριες και δύο (2) εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους εκπαιδευτικούς και τα λοιπά μέλη του προσωπικού].  

2) Εάν πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός του τελευταίου εξαμήνου μαθητές/τριες ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, υποβάλλονται σε προληπτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self  test), δύο (2) φορές και ειδικότερα, την ημέρα μηδέν (0) έως πρώτη (1) και την ημέρα έβδομη (7) μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Μετά την πάροδο της επταήμερης περιόδου παρακολούθησης με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν χρειάζεται να υποβληθούν περαιτέρω σε κάποια μορφή συστηματικού προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου.  

Επισημαίνεται ότι και στις δύο (2) παραπάνω κατηγορίες, εάν κάποιο αποτέλεσμα ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test),  αποβεί θετικό, το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID 19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), ακολουθεί επιβεβαίωση με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εναλλακτικά με μοριακό έλεγχο (PCR).  

3) Μαθητές/τριες ανεμβολίαστοι ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο που:  ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ.  φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας του κρούσματος (σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν) εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον δύο (2) διδακτικές ώρες ήμετακινήθηκαν με το ίδιο ταξί ή άλλο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή σχολικό λεωφορείο και κάθονταν στη διπλανή θέση του ίδιουθρανίου, στο μπροστινό ή πίσω θρανίο, στο πλαϊνό θρανίο [εάν υπάρχει και η απόσταση είναι μικρότερη του ενάμιση (1,5) μέτρου], σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολικό λεωφορείο υποβάλλονται σε rapid test τις ημέρες μηδέν (0) έως πρώτη (1) και έβδομη (7), από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, καθώς και σε self test καθημερινά στο μεσοδιάστημα μεταξύ των rapid test.

Επισημαίνεται ότι για τους μαθητές/τριες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ανήκουν στην κατηγορία αυτή (της αυξημένης εγγύτητας με το επιβεβαιωμένο κρούσμα), δεν υπάρχει διαφοροποίηση από τα προβλεπόμενα υπό το στοιχείο 1.

ζ) Στην περίπτωση δύο (2) ή περισσότερων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που διαγνώστηκαν εντός διαστήματοςδεκατεσσάρων (14) ημερών εφαρμόζονται όσα ορίζονται παραπάνω για την αντιμετώπιση μεμονωμένου κρούσματος. Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων συστήνεται η συνέχιση των καθημερινών σχολικών δραστηριοτήτων με συνεπή και συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης.

Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων και ενδείξεις ενδοσχολικής μετάδοσης, η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας σύμφωνα με το από 2.9.2021 πρακτικό της 235ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ -ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

  1. Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

  2. Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

  3. Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.

  4. Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

  5. Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.

  6. Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

  7. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

  8.  Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

  9. Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

  10. Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.

  11. Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

  12. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

  13. Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

  14. Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.

  15. Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

  16. Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

  17. Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

  18. Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

  19. Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

  20. Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.

  21. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

  22. Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

  1. Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
    -   την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
    -   την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
    -   το είδος της βλάστησης που καίγεται.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

  1. Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

  2. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

  3. Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

  4. Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

  5. Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.

  6. Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.

  7. Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.

  8. Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.

  9. Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.

  10. Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

  1. Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.

  2. Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

  1. Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

  2. Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

  3. Αν παραμείνετε στο σπίτι:
    -  Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
    -  Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
    -  Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
    -  Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
    -  Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
    -  Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
    -  Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
    -  Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

  4. Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

  5. Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν

Η αξιοπροσεκτη δήλωση του Bill Gates της Microsoft στους New York Times: Πολλές ιδέες επιτυχίας τις πήρα από τα βιβλία που διαβάζω από νέος, 50 βιβλία το χρόνο (1 βιβλίο την εβδομάδα...)

..............................................................

Λήξη σχολικού έτους 2021-2022

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/6/2021

08.30-10.00 : Επίδοση τίτλων προόδου - ενημέρωση από τους δασκάλους των τάξεων (ΤΑΞΕΙΣ Α,Β,Γ,Δ,Ε)

(Προς αποφυγή συνωστισμού οι γονείς κάθε τμήματος θα χωριστούν σε 3 ομάδες με προσέλευση: 1η ομάδα 08.30-09.00 / 2η ομάδα 09.00-09.30/ 3η ομάδα 09.30-10.00 αφού λάβουν έγκαιρα   έγγραφη ειδοποίηση σε ποια ομάδα ανήκουν)

08.30- 09.15 : Επίδοση τίτλων σπουδών - ενημέρωση από δασκάλους τάξεων (ΤΑΞΗ ΣΤ)

 (Προς αποφυγή συνωστισμού οι γονείς κάθε τμήματος θα χωριστούν σε 3 ομάδες με προσέλευση: 1η ομάδα 08.30-08.45 / 2η ομάδα 08.45-09.00/ 3η ομάδα 09.00-09.15 αφού   λάβουν έγκαιρα  έγγραφη ειδοποίηση σε ποια ομάδα ανήκουν)

09.15- 10.00: Τελετή αποχαιρετισμού μαθητών ΣΤ τάξης - επίδοση αναμνηστικών από Σύλλογο Γονέων (Αυλή Δανιηλίδος-1 γονέας για κάθε μαθητή ΣΤ τάξης -  αν έρθουν περισσότεροι θα είναι στο πεζοδρόμιο)

-------------------------------------------------------------

ΑΙΤΗΣΕΙΣ συμμετοχής στο διαγωνισμό της 28ης/6/2021 για εισαγωγή στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πάτρας μέχρι 17/6/2021 σε https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-protupo-peiramatiko-skholeio

Περισσότερες πληροφορίες σε  PDF -   http://gym-peir-patras.ach.sch.gr/ Αρακύνθου 7 & Αθω 26226 Πάτρα Τηλ.: 2610 333287 - Fax: 2610 333270 site: http://www.peirapat.gr -  cloud: https://peirapat.net.grmoodle: https://peirapat.edu.grskype: ppgp-school

Θέματα περασμένων ετών σε https://depps.minedu.gov.gr/?page_id=7669

--------------------------------------

Η Κλήρωση για την εισαγωγή μαθητών στην εισαγωγική τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου του Παν/μίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24/6/2021. https://gym-aei-patras.ach.sch.gr/      ΦΕΚ  

Περισσότερες πληροφορίες σε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   +302610431950+302610429426FAX: +302610431950 Σολωμού & ΜαγούλαςΠανεπιστημιούπολη,Κάτω Καστρίτσι Πάτρα 26504

.9o Δημοτικό Σχολείο Πατρών:

Προγραμματισμός νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022.

1. Τμήματα ανά τάξη:  Α: 2 - B: 1 -  Γ: 1 -  Δ: 2 -  Ε: 1 -  ΣΤ: 2.  

2. Kανονισμός λειτουργίας Σχολείου: o ισχύων φέτος με έμφαση στην τήρηση των προβλεπομένων μέτρων υγιεινής λόγω covid19 και στην προσθήκη βελτιώσεων μικρών δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν  σε επίπεδο διοίκησης του σχολείου.

3. Συνθήκες χρήσης σχολικού κτιρίου (ολοκλήρωση εργασιών 15 Ιουλίου.): Eνεργειακή αναβάθμιση, δροσερό κλίμα εντός του κτιρίου τις ζεστές ημέρες, ήπιο κλίμα τις κρύες ημέρες, 3/πλάσιας έντασης διάχυτος φωτισμός παντού με αισθητήρες κίνησης και εξωτερικού φωτός, νέος ενεργειακός καυστήρας, βελτίωση των σωμάτων θέρμανσης, πάνελ μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική  που θα μπαίνει στο σύστημα, πόρτες- παράθυρα αλουμινίου με τζάμια διπλά με κενό που ανακλούν το ηλιακό φως, παράθυρα με αατόματες περσίδες, σύγχρονο αλεξικέραυνο.  

4. Ώρες συναντήσεων με Δ/ντή Σχολείου Νίκο Κοτοπούλη: καθημερινά 9.00-10.00

------------------------

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΙΟΥ 2021: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ. 

ΩΡΑΡΙΟ

07.00-08.00  πρόωρη προσέλευση

08.00 - 13.15 υποχρεωτικό πρόγραμμα

13.15-16.00  ολήμερο πρόγραμμα

 H αναστάσιμη προσευχή

--------------------------------------

Οι μαθητές:

Α. Tην Κυριακή  κάνουν το self test  και το δηλώνουν στο σύστημα                                                                                   

 Δήλωση self test :   https://self-testing.gov.gr/   - εργαζόμενοι

Β. Τη Δευτέρα το πρωί,  προσερχόμενοι, τηρώντας αποστάσεις, εισέρχονται στο σχολικό κτίριο και κατευθύνονται στην αίθουσα  της τάξης τους.

  1. Πριν μπουν στην αίθουσα επιδεικνύουν στον/στην εκπαιδευτικό της 1ης ώρας:

 ή  1.τη "Σχολική κάρτα για covid-19"(εκτυπώστε ΕΔΩ)

 ή  2. τη χειρόγραφη βεβαίωση self test(εκτυπώστε εδώ) με τα στοιχεία που δίνει το Σύστημα.

 ή  3. ιδιόγραφη υπεύθυνη δήλωση σε χαρτί με τα στοιχεία που δίνει το Σύστημα(εάν δεν               υπάρχει  εκτυπωτής)

       και  κάθονται στη θέση τους. (Η βεβαίωση κρατείται στο φάκελο που έχει στην τσάντα του/της  ο μαθητἠς/τρια)

  1. Εάν δεν έχουν βεβαίωση self test οδηγούνται σε 2 αίθουσες αναμονής, επιτηρούμενοι από εκπαιδευτικό, από όπου παραλαμβάνονται από τους γονείς τους, αφού οι τελευταίοι ειδοποιηθούν.
  2. Κατά τα άλλα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, αντισηπτικό, αποστάσεις κλπ.  
  3. Για να δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο, κλικ εδώ.
  4. VIDEO  με οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής και καταχώρησης των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) εδώ.
  5. Η ΣΟΒΑΡΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ 

Εμβολιάζονται τώρα:

  1. Πολίτες άνω των 55 ετών.
  2. Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου. 
  3. Δείτε λεπτομέρειες εδώ
  4. Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα για την Προτεραιοποίηση εμβολιασμού κατά της Covid-19 εδώ

https://emvolio.gov.gr/

                     

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Από σήμερα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών τέσσερις (4) τρόποι εμβολιασμού:
1) ηλικιακή ομάδα 2) από τα αδιάθετα εμβόλια 3) άυλη συνταγογράφηση 4) πλατφόρμα emvolio.gov.g
r

---------------------------------------------------------------------------

Tα εμβόλια που γίνονται ανά εμβολιαστικό Κέντρο στην Αχαία ΕΔΩ 

------------------------------------------------------------------------

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ: 10-30 ΜΑΙΟΥ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

----------------------------------------------------------------

Εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα-Πειραματικά -(ΠΕΡΥΣΙΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ 2020-2021  -ΦEK)  --  Αναμένεται η απόφαση γαι το σχ έτος  2021-2022

--------------------------------------------------------------

Συναντήσεις στο γραφείο δ/ντή: καθημερινά 10.00 π.μ.-12.00 μ. (κλείσιμο ώρας συνάντησης ή  ενημέρωση  για  σχολικά θέματα  σε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 6974711364 - 2610276222)

------------------------------------

Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους μαθητές
Αιτήσεις στη διεύθυνση https://beneficiary.digital-access.gov.gr/

________________________________

Τι γίνεται επί θετικού αποτελέσματος self-test;

Εφόσον το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να εκδώσουν σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος (μαθητές) ή δήλωση θετικού αποτελέσματος (εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων) και να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά, εφόσον το επιθυμούν με δικά τους έξοδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό επιστρέφουν στη σχολική μονάδα, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

Πού μπορούν οι πολίτες να κάνουν το δεύτερο επαναληπτικό τεστ;

Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει σύνδεσμος https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf, ο οποίος παραπέμπει στα σταθερά σημεία που θα λειτουργούν πρωινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή. Εκεί αναγράφονται επίσης οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από την ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Η δυνατότητα για επαναληπτικό έλεγχο στις δημόσιες αυτές δομές ξεκινά την Δευτέρα, 12/4.

Αν κάποιος έχει κάνει μοριακό τεστ ή rapid τεστ χρειάζεται να κάνει και self-test;

Όχι, εφόσον κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ ή rapid τεστ έως 72 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου την Δευτέρα ή την Πέμπτη, δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self-test.

Αν το αποτέλεσμα είναι “μη έγκυρο” ποια είναι η διαδικασία;

Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.

------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

------------------------------------------------------------------------
Η επάνοδος εκπαιδευτικών και μαθητών θα γίνει  με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests), τα οποία προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία, 
--------------------------------------------------------------------------------------
Μπορούν όσοι έλαβαν το εμβόλιο να πετάξουν τις μάσκες προστασίας;
Η απάντηση των ειδικών είναι ένα κατηγορηματικό «όχι», για πέντε βασικούς λόγους:
Το εμβόλιο δεν εξασφαλίζει 100% προστασία από τον κορωνοϊό, αφού ακόμη και τα καλύτερα από τα διαθέσιμα είναι αποτελεσματικά έως κατά 95% μετά από δύο δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη 5% πιθανότητες να νοσήσει κάποιος με Covid-19 ανά πάσα στιγμή.
Δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμοί το ίδιο στα  εμβόλια. όπως τονίζουν οι επιστήμονες,Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση μετά από δύο δόσεις σε σχέσει με άλλους, γι’ αυτό και οι ειδικοί επιμένουν να λάβουν όλοι από δύο δόσεις εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος. «Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης και της δεύτερης φάσης των κλινικών δοκιμών διαπιστώνω ότι ορισμένοι ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό κι άλλοι καθόλου», λέει ο ειδικός στα εμβόλια, δρ Πίτερ Χότεζ, πρύτανης της Εθνικής Σχολικής Τροπικής Ιατρικής του Baylor College of Medicine του Χιούστον. «Γι’ αυτό χρειάζεται δεύτερη δόση για να αναπτύξουν όλοι ανοσοαπόκριση», η οποία μάλιστα μπορεί να χρειαστεί από δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Όπως συμβαίνει γενικώς με τους ιούς, ο νέος κορωνοϊός μεταλλάσσεται εμφανίζοντας παραλλαγές που αποδεικνύονται πιο λοιμογόνες. Ειδικοί, όπως ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποιούν ότι τα αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη με Covid-19 δεν παρέχουν επαρκή προστασία από την επαναμόλυνση με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ενώ υπάρχει πιθανότητα τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα να μην παρέχουν πλήρη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Ενδέχεται ο εμβολιασθείς να είναι ασυμπτωματικός φορέας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσον εφόσον κάποιος εμβολιάσθηκε παύει να είναι φορέας του κορωνοϊού. Πράγμα που σημαίνει ότι άτομα με πλήρη ανοσία, ίσως είναι ακόμη σε θέσει να μολύνουν άλλα», λέει η δρ Λιάνα Γουέν, επισκέπτρια καθηγήτρια του Milken Institute School of Public Health του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. «Είναι πιθανόν κάποιος να λάβει το εμβόλιο και να παραμένει ασυμπτωματικός φορέας. Μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά να φέρουν τον ιό στη ρινική οδό τους, με αποτέλεσμα να τον διασπείρουν όταν μιλούν, αναπνέουν, φταρνίζονται κτλ».
Είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η ανοσία από το εμβόλιο. Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν ενισχυτικές ή «αναμνηστικές», όπως λέγονται, δόσεις τους επόμενους μήνες ή χρόνια, όπως ισχύει και με τα αντιτετανικά εμβόλια ή εκείνα για τη διφθερίτιδα κάθε δέκα χρόνια. Άρα, όσο παραμένει άγνωστο πόσο διαρκεί η προστασία και έναντι ποίων παραλλαγών του κορωνοϊού, οι ειδικοί συνιστούν να συνεχίσουν οι εμβολιασθέντες να φορούν μάσκα προστασίας.
Πότε θα μπορέσουν όσοι έκαναν το εμβόλιο να ξανασυναντηθούν με συγγενείς και φίλους;
Αυτό, λένε οι ειδικοί, εξαρτάται από το αν οι συγγενείς ή οι φίλοι έχουν εμβολιαστεί κι αυτοί με δύο δόσεις κατά του κορωνοϊού, οπότε μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος των επαφών, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους. «Είναι αρκετά ασφαλείς, πιθανώς, οι επαφές με άλλα άτομα που έχουν επίσης εμβολιαστεί, εφόσον όλοι έχουν λάβει από δύο δόσεις και περιμένουν λίγες εβδομάδες να αναπτύξουν ανοσία», λέει η δρ Γουέν. Εξίσου ασφαλείς είναι οι επαφές σε εξωτερικούς χώρους με συγγενείς και φίλους που παρέμειναν επί δέκα μέρες σε καραντίνα, εφόσον δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, αλλά ο κίνδυνος αυξάνει για τις συναντήσεις σε κλειστούς χώρους.
Για παππούδες και γιαγιάδες που θέλουν να βρεθούν με τα εγγόνια τους σε κλειστούς χώρους, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να απομονωθούν όλοι για τουλάχιστον δέκα μέρες αποφεύγοντας ενέργειες, με τις οποίες θα μπορούσαν να εκτεθούν στον κορωνοϊό. Μια επιλογή είναι η καραντίνα επί μία εβδομάδα σε συνδυασμό με ένα αρνητικό τεστ, αλλά θα πρέπει όλοι να αυτοαπομονωθούν γι’ αυτό το διάστημα, εξηγεί η δρ Γουέν, επισημαίνοντας ότι σ’ αυτές τις επαφές παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και το social distancing.
Τι ισχύει για τα γεύματα σε εστιατόρια, τις αθλητικές συναντήσεις και τις συναυλίες;
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος μιας μόλυνσης με τον κορωνοίό είναι υψηλός στη διάρκεια γευμάτων σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, εν μέρει επειδή ουδείς φορά μάσκα προστασίας όσο τρώει και επειδή τα περισσότερα εστιατόρια δεν διαθέτουν ειδικά φίλτρα στα συστήματα εξαερισμού τους. Άρα ακόμη κι όσοι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου εξακολουθούν να ρισκάρουν πιθανή έκθεσή τους στην Covid-19 με αποτέλεσμα να γίνουν ασυμπτωματικοί φορείς.
«Οι αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών πιστεύω ότι δεν αρκεί από μόνη της», εξηγεί η Λίνσεϊ Μαρ, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια (Virginia Tech) που μελετά τους τρόπους διασποράς του νέου κορωνοϊού. «Χρειάζεται επίσης καλός εξαερισμός στο μπαρ ή το εστιατόριο», λέει, επισημαίνοντας ότι ακόμη και η χρήση ειδικών φίλτρων ίσως να μην αρκεί, αφού οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν από κοντινές επαφές με φορείς του κορωνοϊού. «Κι από τη στιγμή που αδυνατώ να φορώ μάσκα όσο τρώω, απλώς αποφεύγω τα γεύματα σε κλειστούς χώρους εστιατορίων μέχρι να τελειώσει όλο αυτό», σημειώνει.
Όσον αφορά στις συναυλίες και τις αθλητικές συναντήσεις σε ανοικτούς χώρους, πιθανώς είναι ασφαλείς για όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας κι όλοι φορούν μάσκες. «Αλλά σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα ίσως το καλύτερο είναι να αποφεύγονται ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί», λέει η δρ Γουέν.
Μπορούν να ταξιδέψουν όσοι έχουν εμβολιαστεί;
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν είναι τώρα η ώρα για ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν είναι καλή περίοδος για ταξίδια», είπε η νέα διευθύντρια του αμερικανικού CDC, Ροσέλ Βαλένσκι με τον δρα Φάουτσι να συμπληρώνει ότι αυτό ισχύει και για αυτούς που έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι έχω πλέον διαβατήριο για ταξίδια», τόνισε. «Ούτε ότι έχω το ελευθέρας για να εγκαταλείψω όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Αν είναι απόλυτη ανάγκη το ταξίδι, τότε προφανώς θα γίνει. Αλλά δεν πρέπει να νομίζουν όσοι εμβολιάστηκαν ότι δεν ισχύουν γι’ αυτούς οι άλλες οδηγίες προφύλαξης».
----------------------------------------------------------------------------

webex

oδηγίες χρήσεως (video)

e-class

e-me

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 Χρήσιμες συνδέσεις


Ωρολόγιο Πρόγραμμα Τηλεκπαίδευσης

ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Ώρα Από Έως
1η 14:10 14:40
2η 14:50 15:20
3η 15:30 16:00
4η 16:10 16:40
5η 16:50 17:20
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Ώρα Από Έως
1η 14:10 14:40
2η 15:00 15:30
3η 15:50 16:20

 ------------------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΕΥΤΕΡΑΣ  13/9/2021 

09.15 ακριβώς: Προσέλευση  των μαθητών Α΄τάξης. Υποδοχή στο προαύλιο  με παρόντα 1 γονέα για κάθε μαθητή. 09.30: αποχώρηση γονέων Α τάξης.

09.15-09.30: Προσέλευση μαθητών στις τάξεις ( χωρίς τσάντες, με μάσκα, τσαντάκι με απολυμαντικό τσέπης, μπουκάλι νερό και 2η μάσκα-  οι γονείς δεν εισέρχονται στο χώρο του σχολείου)

10.00-10.20: Tελετή Αγιασμού στο πάνω προαύλιο με παρόντες εκπροσώπους μαθητών εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων των  σχολείων  του συγκροτήματος (κατά τη διάρκεια του αγιασμού οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί παραμένουν στις αίθουσες, συζητούν με τους εκπαιδευτικούς και μεταξύ τους και παραλαμβάνουν το πρόγραμμα της 1ης εβδομάδας 14/9-17/9 το οποίο θα εκτείνεται από 07.00-16.00)

10.20: Ο ιερέας αγιάζει τους εσωτερικούς χώρους του σχολικού κτιρίου.

10.30: Aποχώρηση μαθητών Α-Β τάξεων

10.35: Aποχώρηση μαθητών Γ-Δ τάξεων

10.40: Aποχώρηση μαθητών Ε-ΣΤ τάξεων

-----------------------------------------------------------

Tη Δευτέρα 13/9/2021 οι μαθητές θα παραλάβουν από τους δασκάλους τους το πρόγραμμα και τη λίστα απαραίτητων που θα προμηθευθούν.
 -----------------------------------------------------------
Από την Τρίτη  14/9/2021  θα λειτουργήσουν κανονικά το Κυλικείο,  η Πρόωρη Υποδοχή 07.00-08.00 η Υποχρεωτική Ζώνη 08.00-13.15 και το Ολοήμερο 13.15-16.00.( Το φαγητό για το ολοήμερο θα μπαίνει μόνο σε μπολάκια μεταλλικά inox  διαμέτρου  περίπου 15 εκ)
Την Τρίτη οι μαθητές θα έχουν μαζί τους την τσάντα τους  και  την κασετίνα τους  και θα παραλάβουν τα βιβλία τους.

--------------------------------------

Χρήσιμα εργαλεία για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση  κατά το σχολικό έτος 2020-2021

ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ URL
Ψηφιακό Σχολείο (dschool) Η κεντρική σελίδα για το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης https://dschool.edu.gr/
Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (E-books) Όλα τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή http://ebooks.edu.gr/new/
Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) Κεντρική πύλη για αναζήτηση ποικίλου ψηφιακού υλικού σε εκπαιδευτικά αποθετήρια, μουσεία, εκπαιδευτικές πύλες του ΥΠΑΙΘ ή άλλων φορέων http://photodentro.edu.gr/aggregator/
Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα ΑΙΣΩΠΟΣ του ΙΕΠ) Ολοκληρωμένο εργαλείο σχεδίασης ψηφιακών διδακτικών σεναρίων http://aesop.iep.edu.gr/
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το εθνικό δίκτυο και ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου του ΥΠΑΙΘ που διασυνδέει και υποστηρίζει 16.079 μονάδες. Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικής μάθησης, επικοινωνίας και συνεργασίας https://www.sch.gr/
Προσβάσιμο Πλατφόρμα για όσους μαθητές/τριες έχουν ειδικές μαθησιακές ανάγκες, όπως προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικά, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, κ.ά. που μπορεί να αξιοποιηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή και στα εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης http://prosvasimo.iep.edu.gr/el/
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Περιβάλλοντα για την υποστήριξη της μελέτης και της γλωσσικής διδασκαλίας: σώματα κειμένων, ηλεκτρονικά λεξικά, γλωσσικά διδακτικά εγχειρίδια, γλωσσάρια ορολογίας http://www.greek-language.gr/digitalResources/
Edu-gate Δικτυακή εκπαιδευτική πύλη του ΥΠΑΙΘ, όπου αναρτώνται εγκύκλιοι για την ενημέρωση των σχολείων αναφορικά με εγκεκριμένα προγράμματα http://edu-gate.minedu.gov.gr/
ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ – ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ Ιστοσελίδα που στοχεύει να αποτελέσει χρήσιμη πηγή ψηφιακής ενημέρωσης για την ασφαλή επιστροφή στις εκπαιδευτικές δομές. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν οδηγίες για εκπαιδευτικούς, μαθητές, απαντήσεις σε ερωτήσεις, σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες δράσεις του ΥΠΑΙΘ για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/ και ειδικότερα για την τηλεκπαίδευση https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/tilekpedefsi/
Εκπαιδευτική Τηλεόραση Η προσφορά της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης στην Εκπαίδευση συνίσταται κύρια στην παραγωγή και προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων με στόχο την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στη δια βίου μάθηση Για τη ΔΕ http://www.edutv.gr/index.php/deyterobathmia Ειδικότερα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση http://www.edutv.gr/index.php/texniki-ekpaideysi
STUDY4EXAMS Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα για την προετοιμασία των Πανελληνίων http://www.study4exams.gr/
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ E-ME Πλατφόρμα μάθησης, συνεργασίας, επικοινωνίας και δικτύωσης της σχολικής κοινότητας https://auth.e-me.edu.gr/
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ2 Εκπομπές μαγνητοσκοπημένων μαθημάτων για το Δημοτικό Σχολείο https://webtv.ert.gr/category/mathainoume-sto-spiti/

Παράλληλα εδώ μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένο και το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ

(σύμφωνα με το άρθρο 7 του Π.Δ 79/2018 και το άρθρο 27 του Ν. 3687/2008)

  1. Οι εγγραφές των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2021-2022, αρχίζουν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και λήγουν την Tετάρτη  31 Μαρτίου 2021.
  2. Στο πλαίσιο των μέτρων covid19, οι Γονείς θα προσέρχονται για τις εγγραφές  των μαθητών στο σχολείο (γραφείο δ/ντή 9ου Δημοτικού) τις εργάσιμες ημέρες της περιόδου των εγγραφών, από 10:00-12:00 με ραντεβού (συνεννόηση σε 2610 276222, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6974711364) ΤΗΡΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
  3. Στην Α΄ Τάξη θα εγγραφούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1-1-2015 μέχρι και 31-12-2015

----------------------------------------------------------

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ  ΤΑ 3 (ΑΙΤΗΣΗ - ΑΔΥΜ - ΑΙΤΗΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ)

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ (ή από το σχολείο καθημερινά 10.00-12.00)

ΑΙΤΗΣΗ 

Δελτίο Υγείας 

Αίτηση ολοημέρου-πρ.υπ 

Πλαίσιο λειτουργίας 

ΑΔΥΜ οδηγίες

----------------------------------------------------

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

2.png2.png9.png5.png1.png3.png
Μέσα στην ημέρα:4
Μέσα στο μήνα:508
Συνολικά:229513