ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 στο πλαίσιο της καλλιέργειας της  Φιλαναγνωσίας και της Ποιητικής Έκφρασης  των μαθητών,  επισκέφθηκε   το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών   ο  γνωστός Ποιητής   (και παλιός μαθητής του Σχολείου)  Διονύσης Καρατζάς  για να «ξεναγήσει στην Ποίηση» τους μαθητές της Ε΄ Τάξης και να συζητήσει μαζί τους.

 Η  «ξενάγηση» - συζήτηση με τους μαθητές  την οποία παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί του σχολείου, έγινε   στο χώρο της σχολικής τάξης  το δεύτερο διδακτικό δίωρο.

Οι μαθητές ρώτησαν το Διονύση Καρατζά,  τι είναι γι αυτόν η ποίηση, πώς ξεκίνησε  να γράφει ποιήματα, πόσο δύσκολη ήταν γι? αυτόν η αρχή, πώς νιώθει και πώς ζει τα πράγματα ο ίδιος ως  ποιητής.

Ο ποιητής  απάντησε και συζήτησε με αμεσότητα και απλό λόγο με τους μικρούς μαθητές φανερώνοντας «μυστικά»  της ποιητικής γλωσσικής έκφρασης σε σχέση με τον πεζό λόγο και την  βιωματική - αισθητηριακή  πρόσληψη της πραγματικότητας και τους ενθάρρυνε να εκφραστούν συμπληρώνοντας ημιτελή ποιήματα  με δικές του  ταιριαστές λέξεις ο καθένας.

Στο τέλος ακούστηκε μελοποιημένο από το Μίκη Θεοδωράκη ποίημα του Δ. Καρατζά ο οποίος  αναφέρθηκε με αγάπη στο Σχολείο λέγοντας:  «Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών είναι το δικό μου σχολείο, στο οποίο έμαθα να συλλαβίζω τα όνειρά μου. Χάρηκα πολύ την επικοινωνία μου με τα παιδιά, συγκινήθηκα και ξανάγινα παιδί, ανανεώνοντας την ποιητική μου γλώσσα».

Τον κ. Καρατζά ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων για την άμεση και με ουσιαστικό περιεχόμενο  επικοινωνία  του με τους μαθητές, ο Δ/ντής του Σχολείου Νικόλαος Κοτοπούλης, τονίζοντας τη σημαντικότητα της ποιητικής έκφρασης  για τη γλωσσική  ανάπτυξη των μαθητών.   

*Ο Διονύσης Καρατζάς γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού (Ε.Δ.Ε.Τ.). Υπήρξε βασικός συνεργάτης του πατρινού περιοδικού Υδρία από το 1973 έως το 1985 και ιδρυτικό μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης έως το 1985. Έχει δημοσιεύσει πολλές ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά, και έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Γιώργο Ανδρέου και άλλους συνθέτες.

ypaideias      digi school       Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο      Saferinternet.gr

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

2.png2.png3.png4.png0.png3.png
Μέσα στην ημέρα:24
Μέσα στο μήνα:925
Συνολικά:223403