Τοποθετήθηκαν στο σχολείο μας (και σε άλλα σχολεία της περιοχής) και λειτουργούν, όργανα δορυφορικής 24/ωρης online ψηφιακής καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής και της αντισεισμικής συμπεριφοράς του σχολικού μας κτιρίου.
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος TURNkey (EU-Horizon2020) το σχολείο μας απέκτησε την δυνατότητα ψηφιακής καταγραφής των σεισμών. Συγκεκριμένα μια δορυφορική κεραία τύπου GNSS-GPS μετρά τις μετατοπίσεις και ένας σεισμογράφος/επιταχυνσιογράφος καταγράφει τους σεισμούς.
Η εγκατάσταση έγινε από τον Επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος Νικόλαο Μελή, Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (το οποίο διευθύνει ο Καθηγητής Άκης Τσελέντης), με στόχο την πιλοτική εφαρμογή αλγορίθμων ανίχνευσης
και άμεσης καταγραφής σεισμών σε σχολεία στην Αχαΐα. Η προσπάθεια είχε παγώσει λόγω της πανδημίας covid και πλέον έχει και πάλι αναθερμανθεί με τις εγκαταστάσεις των οργάνων σε σχολεία της Πάτρας, Αιγίου, Καλαβρύτων κλπ. στην ευρύτερη Περιφέρεια.
Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα για σχολεία στην Αχαΐα με συναντήσεις εκλαΐκευσης της Σεισμολογίας στο Σχολείο και σύνδεση της Σεισμολογίας με τους πολίτες μέσω των εκπαιδευτικών, για τους γονείς και το ευρύ κοινό. Θα δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας των σχολείων στο χώρο της Σεισμολογίας όχι μόνο στην Αχαΐα, αλλά και με σχολεία από το εξωτερικό που λαμβάνουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.
Παραδείγματα καταγραφής του σημερινού σεισμού στον θαλάσσιο χώροι στην Κυλλήνη και του σεισμού στην περιοχή της Ναυπάκτου, όπως καταγράφηκαν στο σχολείο μας και αναλύθηκαν – προσδιορίστηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρουσιάζονται παρακάτω.

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

1.png9.png3.png3.png7.png4.png
Μέσα στην ημέρα:49
Μέσα στο μήνα:1879
Συνολικά:193374