• Το Σάββατο 30/1/2021 πραγματοποιήθηκε -λόγω των συνθηκών διαδικτυακά - η τελετή απονομής των βραβείων του 7ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους»που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    1. VIDEO-playlist
    2.  https://www.youtube.com/watch?v=UO_A-XRCEkE

    3. https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=AgYcQG5r2y8

Ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειαςπου βραβεύτηκαν είναι και το 9Δημοτικό Πάτρας, Σ.Σ. Γεώργιος Γλαράκης, με 10/λεπτη βιντεοπαρουσίαση που απέσπασε θετκά  σχόλια από τα μέλη της επιτροπής βράβευσης για τη 2/ετή ερευνητική προσπάθεια γνωριμίας -ανακάλυψης της ιστορίας  του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και του Συγκροτήματος Γλαράκη

 

Η βράβευση της παρουσίασης της ιστορίας του Σχολείου μας ,αφιερώνεται:

 Στους μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό, διευθυντές, γονείς, φορείς και δωρητές του 8ου και 9ου δημοτικών σχολείων σχολικού συγκροτήματος Γεώργιος Γλαράκης από το σχολικό έτος 1932- 1933 μέχρι σήμερα, οι οποίοι εργάστηκαν, κόπιασαν, κουράστηκαν, δημιούργησαν, συντήρησαν και αγάπησαν το σχολικό μας Συγκρότημα στο 90/χρονο πολυκύμαντο συναρπαστικό ταξίδι του στη απέραντη θάλασσα της Παιδείας. 

Στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Πόλης μας. 

Στο Γεώργιο Γλαράκη. 

"Ήταν για μας ένα συναρπαστικό μάθημα ιστορίας" Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με συντονίστρια την κα Eυαγγελία Κανταρτζή για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν δίνοντας την ευκαιρία για εμπλουτισμό -καταγραφή της τοπικής ιστορίας μέσα από την ιστορία των σχολείων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και ομογένεια.

 

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Αθήνα
Τ: +30 210 325 0341
W: www.ekedisy.gr

----------------------------------

  -----------------------------------

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα

2103250341

Τελετή Βράβευσης

7ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού

«Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ελλάδα, την κύπρο και την Ομογένεια, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις διαδικτυακάη τελετή απονομής των βραβείων του 7ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους» που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο από τελετές βράβευσης προηγούμενων ετών, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων Σοφία Παπαδημητρίου και τη διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς:

-Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυρία Μακρή απένειμε το βραβείο στο1ο Εργαστηριακό Κέντρο και 1ο ΕΠΑΛ Άργους.

-Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος βράβευσε το Ευρωπαϊκό Σχολείο ΙΙΙ Βρυξελλών.

-Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος βράβευσε το 6ο Λύκειο Αθηνών.

-Η Bουλεύτρια - Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου, εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η κυρία Αναγνωστοπούλου απένειμε το βραβείο στο 11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων.

-Η Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.) Μύρια Βασιλείου, η οποία απένειμε το βραβείο στο Δημοτικό Σχολείο Ανάγειας της Κύπρου.

Εκ μέρους των συνδιοργανωτών τα βραβεία απένειμαν η κυρία Σοφία Παπαδημητρίουη Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή και ο Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση.

Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες της χρονιάς που πέρασε, δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια συμμετείχαν στον διαγωνισμό με εξαιρετικές δημιουργίες, κάνοντάς μας αισιόδοξους για το μέλλον, μέσα σε μια ζοφερή πραγματικότητα.

Με ταινίες μικρού μήκους, βίντεο, φωτοιστορίες, κόμικς, εικαστικές συνθέσεις οι μαθητές αναζήτησαν και αφηγήθηκαν την ιστορία του σχολείου τους άλλοτε με συγκινητικό τρόπο άλλοτε με χιούμορ μα πάντα δείχνοντας την αγάπη τους στο σχολειό και στους δασκάλους τους.

Στην τιμητική επιτροπή του Διαγωνισμού μετείχαν άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί, στελέχη της εκπαίδευσης, όπως ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Από την Πορταριά Χαλκιδικής και το όμορφο μουσείο τους, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, εκεί που κάθισε στα θρανία ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης με Διευθυντή τον Μακεδονομάχο Καπετάν Τσάρα, στο Δημοτικό Σχολείο Ευμοίρου Ξάνθης, στην Πάτρα και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, στην Ημαθία στο Δημοτικό Σχολείο Ράχης-Τριποτάμου, στο Νεστόριο, στο Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού Κοζάνης, όπου τα αντικείμενα του σχολείου παίρνουν τον λόγο, στην Κόρινθο που μας ταξιδεύουν στην ιστορία το 4ο &12ο Δημοτικά Σχολεία, στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θέρμης στη Λέσβο και σε πολλές ακόμη γωνιές της Ελλάδας.

Ταξιδέψαμε ακόμα στο 1o Γυμνάσιο Καβάλας με την Ομάδα Κινηματογράφου και την Απίθανη Μνήμη, στο Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας όπου φοίτησαν προσωπικότητες όπως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο Γυμνάσιο Αμφίκλειας, στο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο του Πειραιά που υποδέχθηκε τον Στρατηγό Ντε Γκωλ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στο 2ο Λύκειο Κορυδαλλού, από τα παλαιότερα σχολεία του Δήμου, στο 6ο Λύκειο Αθηνών με ιστορία που ξεκινά από το 1914, στο ΕΠΑΛ Άργους με την υπέροχη ταινία μικρού μήκους, στο 1ο Λύκειο Κιλκίς όπου ήταν γυμνασιάρχης η Ρόζα Ιμβριώτη.

Και από την Ελλάδα στην Κύπρο με το Δημοτικό Σχολείο Ανάγειας, με το Δημοτικό σχολείο Δάσους Άχνας - «Φώτης Πίττας», με μια πολύ συγκινητική παρουσίαση με σχολείο των κατεχομένων, το Α΄Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς-Αγίου Γεωργίου, το Γυμνάσιο Αραδίππου, το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοφάγου, το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου και το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Δασούπολη.

Αλλά και τα Νηπιαγωγεία μας αφηγήθηκαν τη δική τους ιστορία και μας ταξιδεύουν από την Παραλίμνη της Πέλλας, στο 2ο Νηπιαγωγείο Δρεπάνου, στο 110ο Τρικάλων, στο 145ο Νηπιαγωγείο Αθηνών και από εκεί ανοίγουμε πανιά για Τήνο και 3ο Νηπιαγωγείο.

Το κλείσιμο της τελετής έγινε με τον πιο συγκινητικό τρόπο από τα παιδιά του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών, χαρίζοντας μας ένα μεγάλο χαμόγελο.

Ήδη τα σχολεία ετοιμάζονται για συμμετοχή και στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό που έχει ως θέμα «Ένα σχολείο αφηγείται».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." style="color: #0099ff;">info@ekedisy.gr   www.ekedisy.gr   https://www.facebook.com/SchoolLifeandEducationMuseum/

https://www.instagram.com/schoollifemuseum

-----------------------------

Η πρ. Αν. Υπουργός Παιδείας κα Σία  Αναγνωστοπούλου μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το 9ο Δημοτικό σχολείο Πατρών και το σχολικό συγκρότημα Γλαράκη στη διαδικασία απονομής των βραβείων (video τελετής  52.40-54.00). Την ευχαριστούμε θερμά και την περιμένουμε να επισκεφθεί το σχολείο μας.

Ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Κοτοπούλης αναφέρθηκε στη σημαντική ομαδική δουλειά -συνεργασία η οποία οδήγησε στην επιτυχία της προσπάθειας   των μαθητών και εκπαιδευτικών του 9ου Δημοτικού που υλοποίησαν το πρόγραμμα, και των παλιών μαθητών που παραχώρησαν τις συνεντεύξεις - οι ιδιότητες των οποίων για λόγους δεοντολογίας δεν συνόδευσαν τα ονόματά τους στο video  που στάλθηκε στο διαγωνισμό αλλά θα αναφερθούν τώρα.

Ευχαρίστησε επίσης:

τους οργανωτές και τη διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή (την οποία επίσης περιμένουμε να επισκεφθεί στο σχολείο μας) για την τιμητική βράβευση, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο του Μουσείου Σχολικής Ιστορίας στην εμβάθυνση και διάσωση της τοπικής ιστορίας μέσα από τα Σχολεία

Την κα  Ελισάβετ Παλουμπιώτη επειδή 1)  ήρθε αυτοβούλως στο σχολείο και μας έδωσε φωτογραφίες του 1926, 1827, 1928, με μαθητές (ανάμεσα  στους οποίους η μητέρα της Ευγενία Σιάτρα)και μας ανέφερε ότι όπως άκουσε από τη μητέρα της πως  οι φωτογραφίες είχαν τραβηχθεί από πρόχειρο κτίσμα στον κήπο Γλαράκη   που στέγαζε προσωρινά το 9ο Δημοτικό Σχολείο - πριν την ανέγερση του υπάρχοντος κτηρίου το 1933 και 2) μας έφερε σε επαφή με την παλιότερη μαθήτρια του σχολείου μας την Παναγιώτα Ρόγγη, 94 ετών σήμερα.

  

Oι 11 παλιοί μαθητές που έδωσαν τις συνεντεύξεις είναι:

10 παλιοί μαθητές του 9ου δημοτικού

Αϊβαλής Δημήτρης αρχιτέκτονας, πρώην περιφερειάρχης

Καρατζάς Διονύσης ποιητής

Λίγκα Κων/να δημ. υπάλληλος

Λουμπαρδέας Βασίλης, αστυνομικός

Παπαδιονυσίου Σάκης, διοικ δ/ντής Γεν. Νοσοκ. Αγ. Ανδρέας

Ρόγγη Παναγιώτα, η παλαιότερη μαθήτρια

Τρίκη Ειρήνη νομικός -συγγραφέας

Τσερεγκούνης Δημήτριος, φιλόλογος

Συριώτη Κυπραίου  Φωτεινή, πρόεδρος β/θμιας σχολ. επιτρ. δήμου πατρέων,

Φιλόπουλος Χρήστος, κρεοπώλης

1  παλιός μαθητής του 8ου δημοτικού (τα αδέρφια του φοίτησαν στο 9ο)

Ανδρουτσόπουλος Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

----------------------

Οι μαθητές που υλοποίησαν το πρόγραμμα:

ΑΝΑΓΝΟΥ

ΜΑΡΙΑ-ΑΛΕΞΙΑ

ΑΝΤΥΠΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΛΚΑΝΑΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΗΛΙΟΜΑΡΚΑΚΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ

ΚΑΡΙΩΤΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΚΟΚΚΟΤΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΟΡΔΑ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΚΟΡΜΠΑΚΗ

ΔΙΟΝΥΣΙΑ

ΛΕΚΚΑ

ΣΤΥΛΙΑΝΗ - ΜΑΡΙΑ

ΛΟΥΚΑΤΑΡΗ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

ΜΑΡΤΖΑΚΛΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΦΩΤΙΟΣ

ΜΠΑΜΠΑΜΕΤΟ

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΝΤΑΡΛΑ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΝΤΟΥΒΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΑΥΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ

ΣΙΤΙΣΤΑ

ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ

ΤΣΑΜΗΣ

ΜΑΡΙΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΡΕΣΤΗΣ

ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ

ΚΙΚΙΝΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΟΚΜΟΤΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ

ΟΥΡΑΝΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΗ

ΣΟΦΙΑ

ΛΑΜΠΙΡΗΣ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

ΛΟΥΚΑΤΑΡΗ

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

ΜΕΤΣΟΒΙΤΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΜΠΡΑΧΟΥΣΙ

ΛΕΟΝΑΡΔΟ

ΦΑΤΟΥΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

Δανάη Παύλου, μαθητής (αφηγηματική παρουσίαση εισαγωγής στα ελληνικά)

Γεωργίου Χρήστος, μαθητής (αφηγηματική παρουσίαση εισαγωγής στα αγγλικά)

--------------------------------------------

Οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα είναι:

Ανδρουτσόπουλος Ανδρέας (φωτογραφική κάλυψη εκδηλώσεων)

Γιαννοπούλου Γιώτα (τεχνική υποστήριξη Η/Υ)

Κοτοπούλης Νίκος, διευθυντής (Γενική επιμέλεια-συντονισμός δράσεων)

Μαλακάση Εύη, υποδιευθύντρια (συνεντεύξεις-επιμέλεια κειμένων στα Αγγλικά)

Μιχαλοπούλου Τζέφη ( φωτογραφική αποτύπωση - παρουσίαση σχολικής ζωής )

Φύσκιλη Μαγδαληνή ( επιμέλεια κειμένων στα Αγγλικά)

------------------------------------------------

Εκπαιδευτικοί που βοήθησαν

Δάρα Κατερίνα (τεχνική υποστήριξη Η/Υ)

Κοτοπούλης Ανδρέας, μαθητής του σχολείου (τελική τεχνική επεξεργασία της παρουσίασης)

Παπακωνσταντινοπούλου Άρτεμις, Yπεύθυνη Αγωγής Υγείας Noμού Αχαΐας

------------------------------------

Φορείς που συνετέλεσαν:

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (παραχώρηση ψηφιακού αντιγράφου της προσωπογραφίας του Γεωργίου Γλαράκη, αρ. ταυτ. 3932, το οποίο ακολούθως βελτιώθηκε ψηφιακά και αναρτήθηκε στην είσοδο του σχολείου)

Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αθήνα (παραχώρηση στις 29/3/2020, δεκαεννέα   αντιγράφων αρχιτεκτονικών σχεδίων των 8ου και 9ου δημοτικών σχολείων Γλαράκη του 1931)

Γενικά Αρχεία του Κράτους,Πάτρα (παραχώρηση   αντιγράφων εγγράφων σχετικών με τον 1ο διευθυντή του σχολείου Αθανάσιο Τζιλιλή και την υπογραφή του Γεωργίου Γλαράκη).

 -----------------------------

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

2.png3.png4.png4.png1.png2.png
Μέσα στην ημέρα:5
Μέσα στο μήνα:223
Συνολικά:234412