Την Τρίτη 6/11/2018 πραγματοποιήθηκε  με θαυμάσιο καιρό  εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών  των Ε, ΣΤ1 τάξεων στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Vagonetto)* και στο Ναυτικό Ῑστορικό  Μουσείο Γαλαξιδίου, με τη συνοδεία των εκπ/κών Ανδρέα Ανδρουτσόπουλου, Τζέφης Μιχαλοπούλου,   υης   υποδ/ντριας  Εύης Μαλακάση    και του  δντή Νικολάου Κοτοπούλη και   των Δ1, Δ2, ΣΤ2 τάξεων στον Αρχαιολογικό χώρο  και το   Μουσείο Δελφών

 

και  στο Ναυτικό -Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου  με τη  συνοδεία των  εκπ/κών Άννας Κόττα,  Νίκου Παπαδόπουλου και  Μαρίας Πουρνατζή. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με  φαγητό  όλων των τάξεων μαζί, στο Γαλαξίδι με θέα τη θάλασσα.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε μια όμορφη επιμορφωτική  και ταυτόχρονα ψυχαγωγική εκδρομή αποκομίζοντας σημαντικές και χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες από τους προορισμούς που επισκεφθήκαμε. Περάσαμε πολύ ωραία!

 

____________________________________________

* Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο, που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα - βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.

 H ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που δούλεψαν στα μεταλλεία και θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες του τόπου - άρρηκτα πλέον συνδεδεμένες με τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.

Στόχος του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας είναι, όχι μόνο να παρουσιάσει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στην ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό.Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.(πρώην Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης) στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στο 51ο χλμ. στην Άμφισσα της Φωκίδας και λειτουργεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2003.Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850, συνεχίζει με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.Η επίσκεψη στο Vagonetto προσφέρει πολύπλευρη βιωματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς και οικογένειες, και αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι στον πυρήνα μίας περιοχής διάσπαρτης από αρχαιολογικά μνημεία, μουσεία και ιστορικούς χώρους.

Στοά 850
Η Στοά 850 άρχισε να ανοίγεται το 1967 και λειτούργησε μέχρι και το 1972. Έχει συντηρηθεί κατάλληλα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να γίνει επισκέψιμη.
Η επίσκεψη στη στοά γίνεται με το VAGONETTO, 
το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες τριάντα χρόνια πριν, και μεταφέρει σήμερα τους επισκέπτες στην αρχή της διαδρομής, για να απολαύσουν κατόπιν περπατώντας τα μοναδικά εκθέματα του ορυχείου.

Η περιήγηση στο παλιό ορυχείο είναι ένα καλειδοσκόπιο της ιστορίας του βωξίτη και της ζωής των ανθρώπων που δούλευαν εκεί. Ο επισκέπτης αισθάνεται πως παρακολουθεί μέσα από μία κλειδαρότρυπα μία μέρα από την πραγματική ζωή των χιλιάδων μεταλλωρύχων που πέρασαν από τη στοά και ενστάλαξαν στα σκοτεινά της βάθη τα γέλια, τα πειράγματα και τα μυστικά τους.
Η στοά είναι φωτισμένη και υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός για την άνετη επίσκεψή της. Μέσα στη στοά έχουν αναδειχθεί όλες οι παλιές "θέσεις εργασίας" της υπόγειας εκμετάλλευσης με τα ίδια παλιά μηχανήματα που λειτουργούσαν τότε και με εκπληκτικά ομοιώματα μεταλλωρύχων σε συγκεκριμένες "στάσεις" της εξορυκτικής διαδικασίας.Η όλη "αναπαράσταση" είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο οπτικοακουστικό σύστημα για την πιστή απόδοση των εργασιών της εποχής με ήχο και φως!

 

 

 

ypaideias      digi school       Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο      Saferinternet.gr

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

2.png0.png3.png2.png9.png5.png
Μέσα στην ημέρα:39
Μέσα στο μήνα:2130
Συνολικά:203295