• Η ενσυναίσθηση είναι ένας μοναδικός τρόπος που σου επιτρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου και το άλλο πρόσωπο ένας τρόπος συντονισμού και κατανόησης. Όταν η ενσυναίσθηση επεκτείνεται, ικανοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας για οικειότητα και μας σώζει από τα συναισθήματα της μοναξιάς.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με την πρόθεση να καταλάβουν. Ακούν με την πρόθεση να απαντήσουν.
  • Το παράδοξο είναι ότι όταν αποδεχθώ τον εαυτό μου για αυτό που είμαι, τότε ακριβώς μπορώ να αλλάξω.
  • Το μοναδικό πρόσωπο που δεν μπορεί να δεχτεί βοήθεια, είναι εκείνο που γενικώς κατηγορεί τους άλλους.
  • https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/proagogi-psyxikis-ygeias/ensynaisthisi.html
  • Όταν κοιτάζω τον κόσμο είμαι απαισιόδοξος. Όταν όμως κοιτάζω τους ανθρώπους γίνομαι αισιόδοξος
  •  Μορφωμένος άνθρωπος είναι μόνο αυτός που έχει μάθει πώς να μαθαίνει και πώς να αλλάζει.

(Λόγια του Καρλ Ρότζερς)

 

___________

Ο Rogers πιστεύει ότι ο οργανισμός και ο εαυτός καθορίζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Ο οργανισμός είναι ο χώρος που περιέχει τις εμπειρίες μας, η ολότητα των οποίων ονομάζεται φαινομενολογικό πεδίο και είναι το προσωπικό σύστημα αναφορών του ατόμου. Κάθε άνθρωπος μπορεί να καταλάβει τους συνανθρώπους του μέσω της ενσυναίσθησης (ψυχικής ταύτισης).

Αλλάζει συνεχώς με βάση τις εμπειρίες που αποκτά στην επαφή με το περιβάλλον, το οποίο συμβάλλει στην ενεργοποίηση (την εγγενή τάση του οργανισμού να ενεργοποιεί τις ικανότητες του ώστε να ζει καλύτερα) ή την αυτοπραγμάτωση(την επίτευξη προσωπικής αρμονίας και γαλήνης).

Η ενσυναίσθηση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα την συναισθηματική ανάπτυξη, ενώ έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά από την προσχολική κιόλας, ηλικία είναι ικανά να δείξουν ευαισθησία απέναντι στους άλλους.

Για "να βιώσουμε τα συναισθήματα του άλλου", δεν χρειάζονται πολλά. Με ένα απλό άγγιγμα, με μία κίνηση του κεφαλιού, με ένα χάδι, ή ακόμη, και με την απόλυτη σιωπή μπορεί να επιτευχθεί η ενσυναίσθηση.

Το ρήμα "συν-αισθάνομαι" περιγράφει πιο εύκολα την ουσία της ενσυναίσθησης. "Αισθάνομαι μαζί σου" σημαίνει ότι δεν περιορίζομαι σε μία απλή κατανόηση του προβλήματος σου, αλλά ότι αφήνω τη χαρά ή τη λύπη σου να γίνει δική μου.

 

Συν-αισθάνομαι, προσπαθώ να καταλάβω, να μπω στη θέση του  παιδιού, να μοιραστώ τα ίδια συναισθήματα με εκείνο, αλλά όχι για εκείνο.Είναι ένα χαρακτηριστικό που μας βοηθά να συνδεθούμε με τα παιδιά, συναισθηματικά, πρακτικά. οντολογικά 

 

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

1.png3.png9.png5.png3.png1.png
Μέσα στην ημέρα:34
Μέσα στο μήνα:2607
Συνολικά:139531