2 Μερικές από τις τεχνικές τροποποίησης προβληματικής συμπεριφοράς του παιδιού είναι:

 

4 Η τεχνική της θετικής υποδήλωσης κινήτρων

Αναγνωρίζουμε στο παιδί πιθανά θετικά κίνητρα της προβληματικής συμπεριφοράς του

 

6 Η τεχνική της αναγνώρισης των θετικών λειτουργιών της συμπεριφοράς

«Επαινούμε» κάποια πλευρά της προβληματικής συμπεριφοράς ανταλλάσσοντάς την με θετική τροποποίηση κάποιας άλλης πλευράς της προβληματικής συμπεριφοράς

 

10 Η τεχνική  της έμμεσης επιρροής του προβλήματοςα

11 Αναθέτουμε στο παιδί κάποιες μικρές υπευθυνότητες και σιγά-σιγά το οδηγούμε σε σταδιακή θετική τροποποίηση  της προβληματικής συμπεριφοράς

12

Η τεχνική του εντοπισμού των εξαιρέσεων

Παρατηρούμε σε ποιες συνθήκες το παιδί μειώνει την ένταση της προβληματικής συμπεριφοράς και ενισχύουμε τις συνθήκες αυτές.

 

 

12 Η τεχνική της ενσυναίσθησης

Με παιδαγωγικό τρόπο φέρνουμε το παιδί να έρθει στη θέση αυτών που υφίστανται τις επιπτώσεις της προβληματικής συμπεριφοράς του.

 

 

     Η τεχνική της στέρησης (ποινής)

Όταν το παιδί επιμένει στην προβληματική συμπεριφορά, του στερούμε για λίγο διάστημα κάτι που του αρέσει, φροντίζοντας πάντοτε να έχει έγκαιρα από πριν αναγγελθεί (και καλύτερα να έχει προσυμφωνηθεί ) η στέρηση.

 

 

    Η «τεχνική» της αγάπης

Δείχνουμε διαχρονικά στο παιδί μέσα σε πλαίσιο δικαιοσύνης την αγάπη και το ενδιαφέρον μας γι αυτό και έτσι έμμεσα τροποποιούμε πολύ ευκολότερα την προβληματική  συμπεριφορά  του. Aυτός είναι ο συντομότερος δρόμος.

 

 

* Πάντοτε όμως υπάρχει ο παράγοντας της ελεύθερης θέλησης του παιδιού  που  άλλοτε επιταχύνει και άλλοτε καθυστερεί (ενίοτε πολύ)   τη θετική τροποποίηση  της προβληματικής συμπεριφοράς.

 

Ν.Κ.

 

Επισκέπτες του ιστοχώρου μας:

1.png2.png8.png1.png2.png7.png
Μέσα στην ημέρα:38
Μέσα στο μήνα:2468
Συνολικά:128127